Preskupo

Mnogi su poslovi zbog visokih cijena goriva upitni

14.04.2022.
u 08:00

Najgore je što se sve sankcije kao bumerang vraćaju Europi, a BiH koja nije članica Unije, koja čak nije ni uvodila sankcije Rusiji, itekako loše prolazi

U nekim dobrim, starim vremenima, koja nisu davno bila, gorivo je u Hrvatskoj bilo oko 10-11 kuna (2,50 do 2,75 KM), a u BiH se dolazilo zbog cijene od 1,81 do 2,11 KM, piše Večernji list BiH.

U ovom sad slučaju, moguće je da ćemo mi krenuti prema Hrvatskoj. U susjedstvu je litra dizela oko 3,10 KM, a benzina ispod 3 KM. U BiH pak dizel je i do 3,31 KM po litri dok je benzin od 2,81 do 3,16 KM po litri.

Novi šokovi

A kako se situacija u sekundi mijenja na svjetskom tržištu, tako se sporo mijenja na bh. tržištu. Naime, drugi tjedan zaredom došlo je do pada cijena nafte jer je najavljena prodaja iz strateških rezervi kako bi se povećala ponuda na tržištu i spustile cijene. Na američkom tržištu barel nafte je pojeftinio ispod 100 dolara, dok je na londonskom bio nešto iznad. I onda početak tjedna novi šok, barem za europske zemlje. Naime, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) poručila je EU da trenutačne i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte te da taj savez ne može zamijeniti ruske količine i neće povećati svoju proizvodnju. To je svojevrsni udarac za EU koji se itekako oslanjao na to da će zemlje OPEC-a povećati proizvodnju i pomoći im da prevladaju sankcije koje nameću Rusiji, a koja je glavni opskrbljivač. Da će OPEC biti tvrd igrač, potvrđuje i njihova odbijenica Americi jer definitivno od tih 13 zemalja barem Iran, Irak i Venezuela nisu zaboravile razne sankcije koje su pretrpjele od najmoćnije svjetske sile, a s kojom često, zajednički, nastupa EU. Najgore je što se sve sankcije kao bumerang vraćaju Europi, a BiH koja nije članica Unije, koja čak nije ni uvodila sankcije Rusiji, itekako loše prolazi. - Iz svega je vidljivo da BiH nema prijatelje u međunarodnim okvirima. Stranci umjesto da nam pomognu da dobijemo jeftinije gorivo pa da možemo nastaviti razvijati poslove, oni nam šalju vojsku, kao zbog mogućih nemira. Mi želimo raditi, a zbog vanjskih utjecaja u tome smo onemogućeni u opsegu u kojem bismo htjeli. Gorivo je preskupo, tvrtke s kojima radimo manje uvoze i izvoze zbog anomalija na tržištu, mnogi poslovi dolaze u pitanje - priča nam vlasnik jedne od prijevozničkih tvrtki s kojim komentiramo aktualnu situaciju. Ogorčen situacijom, prvenstveno reakcijom domaćih vlasti je i ekonomist Igor Gavran. - U BiH osnovni razlog za pesimizam je izostanak bilo kakve reakcije domaćih vlasti. Ovdje je već trebalo doći do pada cijene goriva s obzirom na razdoblje pada na svjetskim tržištima, ali se to kod nas još nije dogodilo, jer kao i uvijek, kasnimo - naveo je. I nije samo gorivo ono što je problem građanima BiH jer sve vuče jedno drugo. Tu je i plin kojeg imamo na kapaljku. - Mislim da će se ta poskupljenja nastaviti sve dok nema reakcija nadležnih vlasti - kaže Gavran.

Vožnja na račun žitelja

I upravo tu je izvorište mnogih problema, jer BiH sve i da hoće s nekim pregovarati kako bi se omogućile neke jeftinije cijene, pitanje je tko će pregovarati, a za promijeniti nešto za dobrobit građana u ovoj zemlji nema volje. Je li razlog što se dobar dio onih koji odlučuju vozi na račun poreznih obveznika pa analitičari smatraju da zbog takve svoje situacije ne osjećaju probleme koje mi svakodnevni smrtnici osjećamo!? Dok se nešto ne promijeni, luksuza se, činjenica je, moramo odreći, a nikad ga u ovoj zemlji nije ni bilo previše. Putovanja za godišnji odmor neće se moći planirati u opsegu kao ranijih godina. Naime, treba razmišljati kako preživjeti ovu situaciju, kako se odvesti na posao i s posla, sretni ako nam je to još ostalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije