Patron župe

Mnogi vjernici i ove su godine iz svojih župa u Fojnicu hodočastili pješice

31.05.2020.
u 15:19

Mnoštvo vjernika iz različitih mjesta središnje Bosne, od Uskoplja i Bugojna, preko Viteza i Busovače, do Kiseljaka i Kreševa ali i drugih krajeva BiH pohrlilo je i ove nedjelje na brdo iznad Fojnice na kojemu je smješten Samostan Duha svetoga kako bi s vjernicima župe Fojnica proslavili blagdan Duhova, zaštitnika župe i samostana. Proslavi Duhova u Fojnici prethodila je duhovnapripava vjernika na misama devetnicama i trodnevnicama, dok je središnje misno slavlje na sam blagdan Duhova, uz sudjelovanje brojnih svećenika većinom iz Kreševskog dekanata, predvodio fra Mato Topić, dekan Ramskog dekanata.

U svojoj propovjedi fra Mato je uz ostalo, naglasio važnost prepoznavanja trenutka te na jedan način usporedio vrijeme epidemije koronavirusa iz kojeg polako izlazimo, s vremenom prije izlaska apostola među narod i propovjedanja kršćanstva.

„Tad je postojao kao što i danas postoji taj jedan strah od izlaska među ljude. Danas se nakon epidemije bojimo skinuti svoje maske, pozdraviti se i rukovati s ljudima, a u vrijeme ranog kršćanstva postojao je strah od izlaska među ljude, za koje smo strahovali da su nam neprijatelji. Suština naše katoličke vjere je u otvaranje prema drugima i drugačjima. Dok to ne uradimo ne možemo rasti i napredovati jer ni katolilčka vjera se ne bi proširila svijetom da apostoli nisu prevladali strah, izašli među ljude i propovjedali vjeru na način kako nas je učio Isus Krist“, poručio je fra Mato Topić, dekan Ramskog dekanata.

Vjernicima, posebice hodočasnicima iz srednjobosanskih župa koji su pješice došli u Fojnicu, gostima, predstavnicima političkog i kulturnog života, odnosno svima koji su na bilo koji način uveličali proslavu patrona župe i Samostana u Fojnici riječi zahvale na kraju mise uputio je fra Mirko Majdanžić, gvardijan Franjevačkog samosta u Fojnici. I dok su mnogi vjernici iz svojih župa pješice hodočastili u Fojnicu, mnogi su došli biciklima, ali i motociklima. Na proslavi Duhova u Fojnici motociklisti su neizostavni već godinama, a neki od njih tradiciju dolaska na misno slavlje u Fojnici po zagovor Duha svetoga, njeguju već dva desetljeća. Radi
se o bicilklistima iz Uskopaljske doline, iz Bugojna i Uskoplja. „Dolazimo motociklima više od 20 godina, a glavni krivac za ovu našu sad već tradiciju je fra Mirko Majdanžić, sadašnjih fojnički gvardijan.

I on sam vozi motocikl i dok je bio na župu u Bugojnu potaknuo nas je da s motocilkima dođemo u Fojnicu i mi od tad dolazimo svake godine na Duhove“, kazao nam je Damir Vilić iz Uskoplja, jedan od 30 motociklista koji su ove godini bili na proslavi Duhova u Fojnici. Među njimaž bila je i skupina motociklista iz Posušja. „To su četiri sata vožnje otprilike. Krenemo ujutro da bismo bili ovdje na misu i tako već nekoliko godina“, pojasnio nam je Darko Karamatić, iz Posušja. Iako su zbog straha od širenja zaraze koronavirusom proslavu patrona župe i Samostana Duha svetoga u Fojnici ove godine pratile mjere zabrane, poput zabrane postavljanja prodajnih štandova, vijesnici svjetovnog slavlja ipak su pronašli načina za prisutnost u Fojnici, od neizostavnog ringišpila i balona do prosjaka. Slavlje se nakon mise preselilo najprije na ulice Fojnice, a potom i u domove vjernika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?