Kulturna manifestacija

Mnoštvo posjetitelja na noći muzeja u Hercegovini

03.02.2019.
u 10:45

Kulturnoj manifestaciji u RH Noć muzeja ‘19. pridružili su se kulturni djelatnici u Širokom Brijegu, Čitluku, Gorici/Grude, Tomislavgradu. Noć je bila posvećena temi Muzeji – inovacije i digitalna budućnost. Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg imali su dva programa.

Stalni likovni postav

U izložbenom prostoru galerije postavljena je izložba radova studenata grafičkog dizajna sarajevske Akademije likovnih umjetnosti. Likovni umjetnik Josip Mijić govorio je o postavu, a fra Vendelin Karačić je istaknuo: - Svi smo mi galerija, svojom nazočnošću ovdje stvaramo dobra. Prošlost ne postoji, postoji samo dosadašnjost. Posjetitelji su se mogli upoznati sa stalnim likovnim postavom Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg, koji je od prošle godine proširen računalno-generiranim tekstovima i slikama. Župni ured Gorica-Sovići, Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Hrvatska franjevačka arheološka zbirka “Sv. Stjepan Prvomučenik” Gorica i grudski Ogranak MH bili su organizatori Noći muzeja ‘19. u Gorici. Program je upriličen u staroj crkvi, nazočnima se obratio fra Vinko Mikulić, a manifestaciju je otvorio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Predstavljena je i knjiga pok. fra Vjeke Vrčića, dugogodišnjeg sakupljača umjetnina u Staroj Imoti. U Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu postavljena je izložba “Županjac, Duvno i Tomislavgrad u starim razglednicama” iz privatne zbirke Ivana Ćurkovića. Fra Sreten Ćurčić kazao je kako 90 postavljenih razglednica od 1897. govori o rastu Tomislavgrada. U župi sv. Blaža u Gradnićima kod Čitluka u programu “Noć muzeja ‘19.” predstavljena je zanimljiva knjiga kratkih životnih i poučnih priča čitlučkog svećenika fra Gorana Azinovića i Ane Zubac “Utisnuti tragovi”. Događaj su organizirali Ogranak MH Čitluk i Župa Gradnići u čast sv. Blaža, nebeskog zaštitnika župe Gradnići. Gradnićki župnik fra Nikola Rosančić zahvalio je svima na dolasku u najstariju župu u Brotnju.

Najstariji vinski podrum

Pozvao ih je da razgledaju najstariji vinski podrum u BiH sačuvan u izvornom obliku koji je 1855. sagradio fra Petar Bakula, etnomuzej sa starinama iz Brotnja i Likovnu galeriju Didak smještenu u staroj gradnićkoj crkvi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije