Zajednička izjava

Mogherini i Hahn: Ovo je dan slavlja za sve nas

mogherini i hahn
15.02.2016.
u 11:50

Danas slavimo još jedan korak prema ujedinjenom i mirnom kontinentu. I trebamo jedinstvo u izazovnim vremenima, rekli su Mogherini i Hahn

Povodom podnošenja zahtjeva BiH za članstvo u EU, zajedničkom izjavom obratila se Visoka predstavnica i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i povjerenik za europsko susjedstvo i pregovore Johannes Hahn. 

"Danas je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Ova odluka slijedi nakon mjeseci teškog rada vodstva Bosne i Hercegovine, vjerujemo, i rješava težnje građana Bosne i Hercegovine. To je dan slavlja za sve nas: prije dvadeset godina na Balkanu se pisala jedna od najužasnijih stranica europske povijesti. Danas slavimo još jedan korak prema ujedinjenom i mirnom kontinentu. I trebamo jedinstvo u izazovnim vremenima. Dok neke snage širom našeg kontinenta dovode u pitanje samo postojanje naše Unije, Bosna i primjena Hercegovine pokazuje da je potreba ujedinjenog europskog kontinenta još uvijek jaka među našim narodima", rekli su u zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahn. 

"Odluka da podnesu prijavu pripada građanima i vlasti Bosne i Hercegovine, i njima samo. No Europska unija ­ zajedno s našim međunarodnim partnerima i međunarodnim financijskim institucijama ­ je snažno uložila u jačanje europske perspektive Bosne i Hercegovine. Nas dvoje posjetilo je Sarajevo zajedno samo mjesec dana nakon početka našeg mandata u 2014. U trenutku kada je iz perspektive EU, putu Bosne i Hercegovine izgledao sumoran, odlučili smo obnoviti pristup naše Unije za zemlju. Novi pristup temelji se na odluci da se postave konkretni problemi prvo ­ to jest, građani na prvom mjestu. Pragmatični izbor i simbolično ­ razlog postojanja naše Unije je da se utjecaj na život naših građana popravi na bolje", istaknuli su. 

"Dostignuća ove protekle godine na širokom planu reformi su impresivna. U stvari, ne bismo bili ovdje danas da nije bilo vodstva zemlje. Politički sustav zemlje je iskazao potrebe svojih građana ­ sve dok svi lideri i sve razine vlasti surađuju prema zajedničkom cilju. Sada moramo iskoristiti zamah koji smo do sada stekli, i nastaviti naporno raditi. Trebaju seprovesti reforme koje bi vodile poboljšanju gospodarskog rasta i socijalne pravde, vladavine prava i javne uprave. Funkcionalnost institucija Bosne i institucija Hercegovine i dalje ostaje prioritet, uključujući i učinkovito funkcioniranje koordinacijskog mehanizma za pitanja Europske unije. Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske će omogućiti Bosni i Hercegovini da normalizira svoje trgovinske odnose s Unijom. Zemlja će i dalje uživati u nblagodatima povlaštene trgovine i režima ulaganja, te štititi svoje domaće proizvođače u skladu sa Sporazumom", rekli su u zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahn. 

Na kraju, istaknuli su kako očekuju da će vlasti na svim razinama osigurati da se izazovi s kojima se zemlja suočava kada je u pitanju njezin pravosudni sustav provode konstruktivno, u duhu dijaloga i međusobnog razumijevanja.

"Ipak postoje rane koje je potrebno liječiti. No zajedno možemo pomoći jedni drugima da krenemo prema budućnosti pomirenja. Zajedno možemo izgraditi jači europski kontinent na kojem sve zajednice žive jedne uz druge i surađivati preko etničkih, nacionalnih i vjerskih podjela. Dvadeset godina nakon rata, vrijeme je da svi gledaju naprijed, prema našem zajedničkoj budućnosti u istinski ujedinjenoj Europi", navode Visoka predstavnica i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i povjerenik za europsko susjedstvo i pregovore Johannes Hahn. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?