Poljoprivrednici upozoravaju

Moguć novi udar na džepove građana: Hoće li poskupjeti brašno i krug?

Foto: Thinkstock
14.09.2019.
u 21:00

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj upozoravaju nadležno ministarstvo da ne ukida podršku za proizvedenu pšenicu od pet feninga po kilogramu, jer bi to moglo imati nesagledive posljedice.

Kako su za Dnevni avaz rekli proizvođači, ranije su imali 200 KM premije po hektaru i pet feninga poticaja po kilogramu pšenice. 

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je kako su u brojnim razgovorima s nadležnima inzistirali da ti poticaji budu isplaćeni za ovu godinu.

Ako Ministarstvo ne dodijeli poticaje, poljoprivrednici upozoravaju da će doći do rasta cijena osnovnih životnih namirnica te će vreća brašna od 25 kilograma poskupjeti za marku do marku i pol.

- Ovogodišnja cijena pšenice od oko 30 feninga za kilogram je niska, jer su proizvođači imali jako visoke troškove, posebno kada je riječ o zaštiti klasa. Znatni troškovi zaštite doveli su do poskupljenja pšenice kao sirovine i cijena od oko 30 feninga po kilogramu nije odgovarajuća - rekao je Marinković.

S druge strane, Jozo Bojanić, vlasnik jednog od najvećih mlinova u BiH “Mlinpek-Žitara” iz Jajca, kazao je kako još nema osnove za poskupljenje, jer sjetva nije gotova.

- Naša cijena je oko 30 feninga, uvezena nas dođe oko 36 feninga i ovisi od kvaliteta. Ne vjerujem da će doći do poskupljenja, barem ne narednih mjesec dana - rekao je Bojanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?