Pendeš i Al Atiyah

Moguće školovanja bh. kadeta na prestižnoj vojnoj akademiji u Kataru

13.03.2018.
u 16:20

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš danas se, tijekom službenog posjeta Kataru, sastala u Dohi s državnim ministrom za pitanje obrane i zamjenikom premijera Katara Khalidom bin Mohammedom Al Atiyahom.

Pendeš je zahvalila ministru Al Atiyahu na pozivu da posjeti Katar i da nazoči pomorsko-obrambenoj izložbi "DIMDEX 2018", te prilici da se službeno sastane s ministrom obrane te prijateljske zemlje.

Tijekom susreta je razgovarano o uspostavi bilateralno-vojne suradnje dvaju ministarstava obrane gdje je ocijenjeno da postoje izvanredni uvjeti i obostrani interes za suradnju između dviju zemalja na brojnim poljima, kao što su ekonomija, turizam, namjenska industrija, ali i suradnja u oblasti edukacije i obuke vojnog osoblja i pripadnika oružanih snaga.

Također, bilo je govora o pripremnim radnjama, administrativnim procedurama i usvajanju potrebnih dokumenata za uspostavu okvira za suradnju u oblasti obrane, što bi u konačnici dovelo do potpisivanja Sporazuma o suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar koji se odnosi na suradnju u oblasti obrane.

Pendeš je posebno istaknula kapacitete Oružanih snaga BiH za obuku za operacije podrške miru, s posebnim naglaskom na obuci pripadnika Oružanih snaga države Katar, ali i bh. pripadnika za učešće u UN vođenim mirovnim operacijama u bh. Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Ministar Al Atiyah zahvalio je ministrici Pendeš na prisustvu izložbi "DIMDEX 2018", te istaknuo potrebu i značaj uspostave bilateralno-vojne suradnje ministarstava obrane.

Naglasio je mogućnost školovanja naših kadeta na prestižnoj vojnoj akademiji Oružanih snaga Države Katar, te iskazao punu podršku aktivnostima koje realizira Ministarstvo obrane BiH na čelu sa ministricom Pendeš.

Al Atiyah se posebno zanimao za mogućnost uspostave suradnje s tvrtkama namjenske industrije u Bosni i Hercegovini, što nije u nadležnosti Ministarstva obrane BiH, ali je ministrica Pendeš iskazala punu podršku toj ideji i opredijeljenost da što skorije budu ostvareni potrebni kontakti predstavnika Ministarstva obrane Katara s nadležnim institucijama u BiH u čijoj nadležnosti je namjenska industrija.

Sastanak je bio i prilika da ministrica Pendeš uputi službeni poziv ministru Al Atiyahu za posjet Bosni i Hercegovini i Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine u narednom razdoblju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?