Freedom Hous

Mogući problemi vlasti u BiH zbog referenduma u Republici Srpskoj

referendum
30.01.2016.
u 07:00

Sloboda čovjeka je tijekom 2015. doživjela novi pad, čime se dostiže deseta negativno ocijenjena uzastopna godina u istraživanju provedenom u 195 zemalja svijeta i na 15 teritorija. Riječ je o anketi koju provodi američka organizacija “Freedom House”, koja ovog puta kao jedan od čimbenika smanjenja razine slobode u društvima spominje promjene u pojedinim bivšim socijalističkim državama istočne Europe.

Tijekom 2015. pored sve agresivnijeg ponašanja Ruske Federacije i njezine vojne prisutnosti u Ukrajini, Siriji, Gruziji i Moldaviji, “Freedom House” spominje probleme u BiH, Makedoniji i Kosovu u kojima je zabilježena blokada vlasti i demokratskih procesa, stoji u izvješću ankete pod nazivom “Mir u svijetu 2016.”.

Pored toga, ističu se izjave čelnika Češke i Mađarske koje aludiraju na izraženu netrpeljivost prema migrantima s Bliskog istoka. Kao značajan problem u pogledu općih sloboda spominje se Sirija i građanski rat. Istaknuto je kako slobodu ne uživaju građani 50 svjetskih država, uključujući Uzbekistan, Tibet, Somaliju i Sjevernu Koreju. Što se tiče projekcija za 2016., američka organizacija smatra kako se posebna pažnja treba usmjeriti k BiH koja bi, navodi se, mogla pretrpjeti još goru blokadu vlasti ako dođe do referenduma u RS-u u vezi s pravosuđem na razini države.

Pored BiH, upozorava se na Poljsku kao potencijalno žarište problema koje uzrokuje desničarska stranka Zakon i pravda. Što se tiče BiH i regije, naša zemlja zajedno s Crnog Gorom, Makedonijom i Albanijom proglašena je “djelomično slobodnom zemljom”, čime se nalazimo u društvu Maroka, Turske...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije