U zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu

Mons. Tomo Vukšić predsjedao XIX. susretom biskupa Biskupske konferencije BiH s članovima redovničke Konferencije BiH

18.04.2024.
u 14:49

Devetnaesti susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH održan je u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su i dijecezanski biskupi iz Mostara i Banje Luke.

Na zasjedanju je također sudjelovalo deset članova redovničke Konferencije među kojima dvojica franjevačkih provincijala i tri provincijalne poglavarice te jedna zamjenica provincijske predstojnice. Članice klauzurnih zajednica sestara Bezgrješne Kraljice Karmela u Sarajevu i Samostana sv. Klare u Brestovskom pratile su molitvom ovaj susret.

Sudionici su slušali izlaganje s. Ane Marije Kesten o Jubileju posvećenog života koji će Crkva živjeti na poseban način u mjesecu listopadu 2025. godine. Kao nit vodilja uzeto je pismo pape Franje koje je, 11. veljače 2022., uputio predsjedniku Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskupu Rini Fisichella. U tom pismu ističe da je Jubilej oduvijek bio događaj od velike duhovne, crkvene i društvene važnosti u povijesti Crkve. Uzevši za geslo „Hodočasnici nade“ Sveti Otac je izrazio želju da se duhovna dimenzija jubileja, koja poziva na obraćenje, poveže s temeljnim aspektima društvenog života, kako bi se stvorilo međusobno jedinstvo te da Crkva bude što jasniji znak i oruđe jedinstva u harmoniji različitosti. U izlaganju je spomenuto i pismo koje je, 29. lipnja 2023., prefekt Dikasterija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života kardinal João Braz de Aviz uputio svim posvećenim muškarcima i ženama. Pojasnio je da je Jubilej godina pomirenja, obraćenja i sakramentalne pokore i, samim time, solidarnosti, nade, pravde, predanog zalaganja u služenju Bogu u radosti i miru s braćom te naveo da će geslo Jubileja posvećenog života biti „hodočasnici nade, na putu mira“ ističući mir kao najveću potrebu ovoga vremena. Spomenute su i etape pripremnog puta za proslavu Jubileja posvećenog života među kojima je i slavlje u veljači 2025. u pojedinim zemljama te jubilejsko slavlje u Rimu, 8. i 9. listopada 2025.

U duhu Godine molitve koja je u tijeku, biskupi, redovnici i redovnice su i ovaj susret započeli službenom Molitvom Jubileja koju je sastavio papa Franjo. Potiču sve članove biskupijskih i redovničkih zajednica da redovito mole ovu i druge molitve kao pripravu za proslavu Jubileja. U skladu sa smjernicama mjerodavnog Dikasterija dogovoreno je da se osmisli inicijativa obilježavanja Jubileja posvećenog života na razini Bosne i Hercegovine koja bi imala vrhunac u zajedničkoj proslavi u prigodu Svjetskog dana posvećenog života početkom veljače 2025. godine u Sarajevu. Bilo je također riječi o hodočašću predstavnika i predstavnica redovničkog života u Bosni i Hercegovini na jubilejskom slavlju u listopadu 2025. u Rimu. Razmišljalo se je i o načinu promicanja 38 kateheza o različitim oblicima molitve koje je papa Franjo izrekao od 6. svibnja 2020. do 16. lipnja 2021. kako bi vrijeme priprave na Jubilej kao i sinodalni put Crkve bilo uistinu milosno vrijeme.

U duhu Godine molitve promišljalo se o iznalaženju načina da što veći broj župnih i samostanskih crkava bude otvoren ne samo u vrijeme liturgijskih slavlja nego i tijekom svakoga dana kako bi vjernici imali prigodu češće navratiti i moliti u njima, a prolaznici razgledati unutrašnjost.

Bilo je riječi i o djelovanju dječjih vrtića i pojedinih katoličkih škola i načinu njihova financiranja te evangelizaciji kao temeljnom poslanju Crkve.

Tijekom susreta članovi BK BiH i redovničke Konferencije osvrnuli su se na svoj susret održan 26. 4. 2023. također u Sarajevu na temu: „800. obljetnica Pravila sv. Franje“.

 

Petnaesti susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s franjevačkim provincijalima u BiH održan je u srijedu, 17. travnja 2024. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su: biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, biskup banjolučki mons. Željko Majić, provincijal Franjevačke provincije Svetog Križa Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš.

Biskupi i franjevački provincijali saslušali su izlaganje o kodeksu ponašanja u društvenim medijima imajući u vidu da društveni mediji postaju važni komunikacijski kanali za Crkvu i komunikaciju evanđelja. Promišljajući o nastupanju klerika, članova ustanova posvećenog života i družbi apostolskog života i nekih vjernika laika u medijima, upoznati su s pojedinim rizicima i izazovima. Suglasni su da je za svećenike i đakone, redovnike i redovnice te vjernike laike djelatnike u crkvenim medijima, koji su prisutni u medijima i na društvenim mrežama s ciljem pastoralne skrbi ili iz drugih razloga, potreban određen kodeks ponašanja jer bez takvog kodeksa nije moguće precizno odvojiti korištenje društvenih medija u privatne svrhe i u javne svrhe i jer je nužno poštovati zaštitu podataka te osobna i autorska prava. Suglasni su da to bude tema pojedinih predstojećih svećeničkih i redovničkih susreta.

Biskupi i franjevački provincijali također su saslušali prikaz Smjernica za crkvenu ponudu duhovnih vježbi, koje je 1. ožujka 2024. objavila Komisija za duhovna zvanja i crkvene službe Njemačke biskupske konferencije od nazivom: „Tražite moje lice“. U spomenutim smjernicama preporučena je prigodna izobrazba voditelja duhovnih vježbi kako bi te vježbe ponudile povoljne okvire za produbljivanje vjere i duhovno sazrijevanje. Budući da su duhovne vježbe kroz stoljeća poticala brojne ljude na obnovu svoga života, potrebne su smjernice za pravilno razlučivanje sadržaja i kvalitete onih koji nude vođenje duhovnih vježbi kao i kriteriji kvalitete za sve one koji odabiru duhovne vježbe.

Tijekom diskusije izražena je potreba za razgovor i susrete s osobama koje organiziraju duhovne vježbe ili druge duhovne sadržaje izvan okvira redovitog pastoralnog djelovanja kako bi im se pomoglo da njihovo djelovanje bude u skladu s crkvenim odredbama i na istinski blagoslov sudionika i cijele zajednice iz koje dolaze.

Tijekom susreta biskupi i franjevački provincijali osvrnuli su se na svoj prošli godišnji susret održan na istom mjestu, 26. travnja 2023. u Sarajevu sa središnjom temom: „Župa i župni pastoral između ostvarivanja vlastite karizme i općeg evangelizacijskog poslanja“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?