Posjet Čapljina

Moore i Vidić razgovarali o “dvije škole pod jednim krovom”

02.02.2016.
u 07:00

U posjetu jugu Hercegovine boravio je Jonathan Moore, voditelj Misije OESS-a u BiH, piše Večernji list BiH. Boravak u čapljinskoj Općini veleposlanik Moore započeo je posjetom OŠ “Čapljina” koja radi po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku.

Romska populacija

Veleposlanik Moore razgovarao je s ravnateljem Salkom Čevrom o radu ove čapljinske osnovne škole. U nastavku posjeta voditelja Misije OESS-a primio je Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina. Po završetku razgovora u prigodnoj izjavi za novinare načelnik Vidić kazao je kako se razgovaralo o više tema, posebice istaknuvši rješavanje problematike romske populacije: “Sa zadovoljstvo ističem da smo s Hilsfswerkom, Austrija, napravili veliku stvar, osigurali krov nad glavom za romske obitelji, o čemu su oni samo sanjali. U budućnosti ćemo nastaviti s inkluzijom kako romske djece tako i odraslih. Tu, prije svega, mislim na prijevoz učenika, te po mogućnosti pronalaženje nekog zaposlenja, bar za dio te populacije”, rekao je čapljinski načelnik Vidić, te dodao: “Otvorili smo i temu obrazovanja. Općina Čapljina spada u red općina u kojima postoje takozvane ‘dvije škole pod jednim krovom’. Razgovarali smo i o toj temi, razmatrajući moguća rješenja. I to ne u smislu da se to pitanje rješava preko noći, nego u suradnji između lokalnih zajednica, međunarodnih organizacija, učenika i roditelja”, ustvrdio je, uz ostalo, čapljinski načelnik”.

Posjet OŠ

U kraćoj izjavi veleposlanik Jonathan Moore naglasio ja kako je posjet Čapljini bio radni, a u cilju razmjene mišljenja i sagledavanja mogućih rješenja. Zanimljivo, voditelj Misije OESS-a se nakon posjeta OŠ “Čapljina” do zgrade Općine prošetao ulicama Čapljine. Neki od Čapljinaca su ga prepoznali i tom prilikom s njim usput prodiskutirali. Očito je bilo da se neobavezna komunikacija dojmila i samog veleposlanika Moora koji je na opasku da je “prepoznatljiv kao filmske zvijezde”, dodao: “Ja sam samo jedan običan čovjek iz Chicaga” kojeg ljudi prepoznaju po djelovanju Misije OESS-a.

Boravak u čapljinskoj općini veleposlanik Moore je završio posjetom Stanojevićima, naselju na krajnjem sjeveroistoku ove općine. Tijekom posjeta tom dijelu čapljinske općine veleposlanik Moore razgovarao je s Markom Adžovićem, predsjednikom Udruge Roma “Ada”, te Dževadom Pecom, predsjednikom mjesne zajednice Stanojevići. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?