šef misije OESS-a u BiH

Moore poručio političarima: Recite žrtvama istinu

Jonathan Moore
09.03.2017.
u 20:44

Jonathan Moore, šef misije OESS-a u BiH za N1 je kazao da preživjeli i žrtve u BiH nisu dobili pravdu, jer nisu imali ni mogućnost dobiti pravdu.

"Nama je bilo jasno da revizija neće uspjeti, to je bio i naš savjet. Čuli smo od tisuća takozvanih stručnjaka da Softić ima legitimitet, mandat i punomoć. Moramo poštovati odluku, i to je naš poziv svima. Ja želim reći da je OESS tu, i da će tražiti pravdu za žrtve genocida i ratnih zločina kao i ranije", objasnio je Moore.

Jedan od prvih je koji je kazao da treba odustati od revizije, a danas je u programu N1 kazao da uvijek treba govoriti u kontekstu potrage za pravdom, kazavši da "svi imaju pravo tražiti pravdu".

"Međunarodni sud pravde je jasno rekao da BiH to nije uradila, i Međunarodni sud pravde radi po poziciji država. Činjenica da pojedinci koji su to uradili tvrdeći da je to u ime BiH. Čuli smo tko je krenuo s revizijom, Izetbegović ili Softić sam, nije mi jasno. Ali to nije potez BiH, to je zaključak Međunarodnog suda pravde", pojasnio je Moore.

S Izetbegovićem nije razgovarao na ovu temu, ali je opovrgnuo njegove tvrdnje da je odluka Međunarodnog suda pravde politička. "To onda dovodi u pitanje poštivanje ove institucije. Malo je to čudno, da rade na osnovu politike", pojašnjava Moore.

Hoće li žrtve dočekati pravdu?

"Jasno je da će žrtve do kraja života tražiti pravdu. Oni koji su izgubili djecu, pretrpjeli zločine i genocid - svaki dan žive s tim, i imaju pravo tražiti pravdu", istaknuo je Moore.

Poručio je bh. političarima da žrtvama govore istinu, i da će pravdu morati tražiti drugim putem, ne revizijom, nego unutar BiH, na sudovima ili zahvaljujući novinarima koji tragaju za činjenicama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije