Izetbegović:

Moramo dosegnuti pravdu jer bez nje nema pomirenja

Izetbegović:
FENA
11.07.2016.
u 13:18

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je danas na komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima da je teško na ovom mjestu boli i patnje pronaći riječi kojima bi izrazio ono što osjeća, još iz vremena kada je prvi put prošao između bijelih nišana u Srebrenici.

- Šta kazati majkama, suprugama i djeci onih koji su svojim životima posvjedočili ovo mjesto i državu koju mi danas imamo. Bol, tuga i patnja onih koji su nadživjeli svoje najmilije ukopane ovdje takvi su da bi najbolje bilo samo šutjeti - istaknuo je Izetbegović.

Dodao je da je jedini glas dostojan njihovog mira, glas molitve, iskrene dove upućene pred njihove duše.

- Molit ćemo se danas i za dječaka Avdiju kojem je bilo 14 i za starca  Mustafu kojem je bilo 77 godina kad su ubijeni, a ubijeni su samo zbog imena, vjere i naroda kojem su rođenjem pripadali - kazao je Izetbegović.         

Dodao je da „tisuće takvih leže ovdje, i barem još tisuće pokušavamo naći“.

- Jer tijela ubijenih skrivana su po jamama, zatrpavana bagerima, razasuta su po brdima i  šumama u namjeri da zločin bude potpun i da iza žrtava ne ostane ništa - naglasio je Izetbegović, te dodao da je 21 godinu poslije užasne agresije na BiH, koja je ovjerena genocidom u Srebrenici, riješen više nego ikada, da traži zadovoljenje pravde i istine za svakog ubijenog Srebreničana.

Moramo, potcrtao je, dosegnuti pravdu „jer bez nje nema pomirenja i preduslova za praštanje i izgradnju povjerenja“.

- Duše će se smiriti, a oči žrtava će se zatvoriti kada se ostvari pravda, ili se neće zatvoriti nikada. Tek onda kada bez i najmanje rezerve stvari postavimo na njihovo mjesto, tek onda kad uklonimo i najmanju sumnju o tome tko je stajao na pravoj, a ko na pogrešnoj strani povijesti riješit ćemo se i podjela i opterećenosti prošlošću - kazao je predsjedatelj  Predsjedništva BiH.

To je, nastavio je, naš dug prema svima kojima danas odajemo počast, prema svakom ubijenom, ali i prema cjelokupnoj zajednici u borbi protiv fašizma bilo gdje u svijetu.

- To je, na posljetku, naš dug prema onima koji dolaze. Istina je potrebna i prošlosti i sadašnjosti, ali je najpotrebnija budućnosti. Da bi zauvijek ostao u prošlosti, zločin se mora susresti sa svojom kaznom, a žrtve s pravdom i sa satisfakcijom - naveo je Izetbegović.

Mi smo, kazao je, „naučili bolnu lekciju i naša dužnost je da upozorimo“.

- San o uništenju drugih uvijek se završava vlastitim porazom  i samodestrukcijom. Politike koje su krajem prošlog vijeka vidjele rješenje u podjelama i razdvajanju, u sili i nasilju, u isključivanju drugoga, u širenju straha i nepravde, politike koje su na kraju i dovele do Vukovara i Srebrenice, moraju biti napuštene jednom i zauvijek – poručio je Izetbegović.

Kazao je da se danas sjećamo strahota prošlosti „ali se zavjetujemo da nas prošlost neće paralizirati“.

- Današnja komemoracija na kojoj smo se okupili tiče se budućnosti, budućnosti naše djece i države BiH. Svi smo mi preživjeli neke tragedije. Uprkos razdirućem bolu naša je obaveza prema onima koji nisu preživjeli da nastavimo ovu zemlju činiti boljom - istaknuo je Izetbegović.           

Po njegovim riječima, neka se oni koji negiraju i prešućuju genocid u Srebrenici  zamisle nad učinjenim i pomire s najtamnijom mrljom u svojoj povijesti.

- Jedno moraju znati, prihvatanje i priznavanje istine prvi je korak ka istinskom pomirenju. Tu leži i počinje svaka misao o životu i suživotu - kazao je.  

Istaknuo je da, bez obzira na to koliko neugodna može biti „ jedino što će na kraju ostati upamćeno jeste istina i samo istina izrečena i prihvaćena može učiniti da budućnost bude oslobođena užasne hipoteke genocidne prošlosti“.

Izetbegović je kazao da ono što je bilo ne može se promijeniti, može se samo pamtiti i bit će zapamćeno, „ali budućnost možemo mijenjati“.

- Budućnost ove zemlje i novih generacija kojima svi dugujemo odgovornost, mir i viziju prosperiteta. Zlo se ne može izbrisati, možemo ga pobijediti dobrom. Dužni smo tu pobjedu onima koji ovdje leže. Dužni smo čuvati sjećanje, braniti istinu, jačati i graditi zajednicu iz koje su otrgnuti jer, samo tako sačuvat ćemo od zaborava njihov život i njihovu žrtvu - naveo je Izetbegović.

Naglasio je da „ovo polje nišana u Potočarima i novi  redovi tabuta u njemu nisu samo spomen na tugu i bol“.

- Oni su amanet za žive, svjedočanstvo borbe koju nam valja nastaviti i dovršiti. Zato nećemo posustati, nećemo se umoriti, nećemo dozvoliti da laž, nepravda i zlo nadjačaju. Suprotstavit ćemo im se tako što ćemo umjesto podjela graditi zajedništvo, umjesto mržnje širiti ljubav, umjesto smrti odabrati život - poručio je Izetbegović.       

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?