Čović za 'Avaz'

"Moramo ispoštovati vrlo jasna pravila koje EU stavlja pred nas"

 Čović - Daul
24.10.2015.
u 12:31

U svjetlu podrške europskom putu BiH koju je Europska pučka stranka (EPP), najveća politička grupacija u Europi koja okuplja 75 stranaka, dala na ovotjednom kongresu u Madridu, Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, u razgovoru za „Avaz“ kaže da je „sada sve do nas“.

Kao jedan od sudionika skupa europskih stranaka čiji funkcioneri i kadrovi imaju najznačajniju ulogu u kreiranju europske politike, uključujući i onu naspram zemalja zapadnog Balkana, Čović izražava optimizam da će BiH do kraja godine uspjeti podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva naglašava da bi već naredne sedmice trebao s predstavnicima Vijeća ministara BiH imati sastanak na kojem će se jasno reći što je ispunjeno od „domaće zadaće“ koju je pred bh. političare stavila EU.

Ipak, upozorava Čović, samo podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u EU tek je čin „otvaranja jednih vrata“ i otklanjanje, kako kaže, tek jedne „psihološke barijere“.

- Iza toga slijedi naporan rad, kako bismo sve uvjerili da smo spremni ispuniti standarde koji vrijede u EU. A oni su danas postavljeni i kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Morat ćemo se pomiriti s tim da mi nismo u situaciji da postavljamo uvjete, nego da ispoštujemo vrlo jasna pravila - ocijenio je Čović.

Predsjedavajući Čović kazao je i da će se ovih dana sastati s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS.

- Pokušat ćemo na tom sastanku razjasniti neke informacije koje dolaze iz Banje Luke, a sve u pravcu otklanjanja eventualnih prepreka koje bi mogle zasmetati podnošenju zahtjeva BiH za članstvo u EU - kazao je Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije