Denis Zvizdić

Moramo se okrenuti ključnim ciljevima za BiH

Denis Zvizdic
26.12.2015.
u 16:07

Moramo se okrenuti ključnim ciljevima važnim za BiH, a to su Europa, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava te očuvanje stabilnosti unutar BiH i dobrosusjedska suradnja, kaže Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je danas u Sarajevu da je u Izvješću o BiH za 2015. godinu jasno konstatirano da smo se snažno vratili na put europskih integracija te kako je to ono što je u ovom trenutku najvažnije.

Napredak BiH, dodao je, potvrđuje i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te implementacija Reformske agende.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o podnošenju aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji do kraja siječnja 2016. godine i poručio da je Vijeće ministara snažno opredijeljeno da uradi sve što je njihov zadatak kako bi ispoštivali tu odluku.

S druge strane, napomenuo je, od europskih institucija koje će odlučivati o aplikaciji BiH, očekuje se da njenim prihvaćanjem pošalju signal da su vrata EU zaista otvorena za BiH.

- To bi bila značajna podrška za napore koje smo do sada uložili i značajan poticaj za napore koje trebamo uložiti u nastavku rada na europskim integracijama, kazao je Zvizdić.

Političku situaciju u BiH ocijenio je vrlo turbulentnom i često obilježenom nepotrebnim tenzijama koje proizvode pojedinci ili političke stranke iz određenih interesa.

Međutim, podvukao je, moramo se okrenuti ključnim ciljevima važnim za BiH, a to su Europa, ekonomski razvoj s fokusom na otvaranje novih radnih mjesta, jačanje vladavine prava te očuvanje stabilnosti unutar BiH i dobrosusjedska suradnja.

Komentirajući aktualnu priču o spajanju županija u Federaciji BiH (FBiH), kazao je da treba sačekati daljnji razvoj i razgovore u pogledu Izbornog zakona.

- Ako dođe do takvog prijedloga, sigurno će biti prezentiran na vrlo ozbiljan način, utemeljen na ozbiljnim argumentima, naglasio je.

Podsjetio je da u FBiH trenutno postoji 11 vlada i oko 150 ministara, a reorganizacijom ovog bh. entiteta, kako je rekao, taj bi se broj mogao smanjiti i time ispuniti jedan od ključnih preduvjeta za BiH, a to je reforma javne uprave i smanjenje administracije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?