zajednička investicija bih i rh

Most kod Svilaja i granični prijelaz od danas u prometu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
30.09.2021.
u 08:31

Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara. Ima po tri putnička traka u oba smjera

Danas u 14 sati svečano će biti otvoren međunarodni granični prijelaz i most na rijeci Savi kod Svilaja, zajednička investicija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Njegova izgradnja završena je u svibnju prošle godine. Mada je u srpnju 2020. godine novoizgrađeni most prošao tehnički pregled, do danas nije otvoren za promet. 

Granični prijelaz s hrvatske strane savske obale izgrađen je još 2019. godine, a nakon završetka gradnje mosta čekao se i kraj radova na pristupnom putu, te carinskom terminalu s bosanskohercegovačke strane, kao i kategorizacija graničnog prijelaza.

Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara. Ima po tri putnička traka u oba smjera. Most bi službeno trebala otvoriti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a očekuje se da će otvaranju nazočiti i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. 

Na ovaj način bit će povezana autocesta na koridoru 5C s obje strane rijeke Save. Most će ispočetka biti namijenjen samo za putnički promet, dok će teretni do daljnjeg ići putem graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu. Most se nalazi na koridoru Vc Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, i kontaktna je točka autocestovne mreže Hrvatske i BiH. 

Po puštanju u promet, u punoj prometnoj funkciji bit će ukupno 59 km autoceste A5. Most je zajednička investicija Hrvatske i BiH, pri čemu obje države projekt financiraju s udjelom od 50 posto. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 171.825.856,15 kuna, a udio RH u investiciji iznosi 85.912.928,08 kuna, od čega je 58 posto sufinancirano bespovratnim EU sredstvima.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?