'Posljedica' gradskog vijeća

Mostar nakon osam godina počinje s naplatom parkiranja u tri zone

11.05.2021.
u 19:00

Iako je prije punih osam godina planirano kako će započeti plaćanje parkiranja, praktički to će već biti moguće od danas nakon što gradske vlasti donesu potrebne odluke kako bi se moglo kazniti onoga tko ne plati kartu. To je prva konkretna “posljedica” činjenice da je Mostar nakon lokalnih izbora dobio Gradsko vijeće koje će donijeti takvu odluku kako bi se konačno počelo rješavati pitanje tzv. mirujućeg prometa. 
JP Mostar parking u svom sastavu ima 850 parkirališnih mjesta podijeljenih u tri gradske zone te 70 naplatnih uređaja, piše Večernji list BiH. 

Od 0,50 do 1,50 KM po satu

Naplata se vrši po zonama, a ranije je određen i cjenik, odnosno cijene parkiranja u tri zone. Valja reći kako su pripremljene i tzv. povlaštene karte za mještane odnosno umirovljenike koje bi mogli kupiti na godišnjoj razini. Za sada se, međutim, najprije planira uvesti plaćanje parkiranja gdje su postavljeni parkirni automati uzduž važnijih prometnica, dok bi se poslije išlo s naplatom na širem gradskome području i među zgradama. 
Diljem Mostara dostupne su i ploče s informacijama o načinu plaćanja i cijeni parkiranja u gradu na Neretvi. Prema onome što piše na pločama, zadržavanje u zoni bit će ograničeno na četiri sata odnosno dva sata. Cijena dnevne karte u I. zoni, koja vrijedi 24 sata, iznosit će 20 maraka. Satnu kartu svi će vozači moći kupiti putem SMS-a, slanjem poruke na broj 083 8801. Cijena dnevne karte u II. zoni, koja također vrijedi 24 sata, iznosit će 15 maraka. Satnu kartu svi će vozači moći kupiti putem SMS-a slanjem poruke na broj 083 8802. Naplata će se vršiti na području cijelog grada, a treba istaknuti kako cijena parkiranja u prvoj zoni iznosi 1,50 KM za sat vremena, u drugoj 1 KM, a u trećoj 0,50 KM. Kad je u pitanju vremenska naplata parkinga, ona će se u II. zoni vršiti svakim radnim danom od 7 do 21 sat, a subotom od 7 do 15 sati. Punih osam godina ni Mostarci ni oni koji dolaze izvana, međutim, nisu morali plaćati parkiranje zbog proceduralnih razloga. 
Naime, već 2013. godine u ljetnim mjesecima bio je planiran početak naplate parkinga, no zbog nemogućnosti pristupa registru novčanih kazni nije mogla početi naplata. Pa ipak, Javno poduzeće Mostar parking dobilo je 2016. godine presudu kojom je presuđeno da se najkasnije za mjesec dana mora osigurati pristup registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija kako bi se kazne za nepropisno parkiranje mogle naplatiti nesavjesnim vozačima u Mostaru. Ovo javno poduzeće tužilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao i Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH jer im je onemogućen pristup registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija, zbog čega nije bilo moguće kazne za nepropisno parkiranje uputiti prekršiteljima na kućnu adresu. V. d. ravnatelja Mo parkinga rekao je ranije kako parkiranje u Mostaru plaćaju tek rijetki.

Od 140 do 9 radnika

- Zbog toga u Mostaru parkiranje plaćaju samo turisti i slučajni prolaznici koji se zaustave, iako svi aparati uredno rade - kaže on. Ova tvrtka na početku je zapošljavala čak 140 djelatnika, a danas ih je svega devetero. Zbog nemogućnosti ostvarenja prihoda kompanija je gurnuta u probleme kojih se sada teško može riješiti. Većina djelatnika, koji su sistematizacijom prebačeni iz Gradske uprave u ovo poduzeće, uglavnom je vraćena na prijašnje poslove, dio je otišao u mirovinu, a neki su umrli. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
19:32 11.05.2021.

Konačno da i Mostar počne normalno funkcionirati. Bravo za Mostar.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?