Nasilje nad ženama

Mostarske sigurne kuće zatvorene zbog nedostatka novca

nasilje nad zenama
15.02.2016.
u 14:33

Problem nasilja nad ženama je problem cjelokupnog društva i u njegovo rješavanje moraju se uključiti svi segmenti društva, istaknuto je na okruglom stolu "Šuti i trpi: Tihi sudionici u nasilju nad ženama" održanom u ponedjeljak u Mostaru u okviru globalne svjetske kampanje protiv nasilja nad ženama "Jedna milijarda ustaje".

Po riječima koordinatora tima za zaštitu od nasilja u obitelji Centra za socijalni rad Grada Mostara Tomislava Pupića, problemu nasilja nad ženama, kao i općenito problemu nasilja u obitelji, mora se pristupiti multidisciplinarno.

U rješavanje problema potrebno je uključiti medije, škole, nevladine organizacije i institucije, kazao je Pupić, naglasivši kako se u BiH, na žalost, zapinje već na prvom koraku pa su tako dvije sigurne kuće koje su djelovale u Mostaru zatvorene zbog nedostatka novca.

- Po zakonu bi funkcioniranje sigurnih kuća federalna vlast trebala financirati sa 70 posto, a županijska s 30 posto. Međutim, niti jedna razina vlasti ne financira mostarske sigurne kuće pa su one zatvorene i sada slučajeve koje imamo moramo rješavati preko Zeničko-dobojske i Sarajevske županije, kazao je Pupić u izjavi za novinare.

Govoreći o broju slučajeva nasilja nad ženama, Pupić je kazao kako su u 2015. Centru za socijalni rad Grada Mostara prijavljena 124 slučaja, što je povećanje u odnosu na godinu ranije.

- Ipak, ne možemo sa sigurnošću reći radi li se o porastu nasilja nad ženama, jer nitko ne zna koliki je stvarni broj takvih slučajeva. Prema nekim procjenama, stvarni broj slučajeva nasilja je sedam puta veći od broj prijavljenih slučaja, kazao je Pupić.

Predsjednica nevladine organizacije "Žena BiH" Azra Hasanbegović naglasila je kako država, pored donošenja odgovarajućih zakona, mora omogućiti i provođenje tih zakona, što je u slučaju mostarskih sigurnih kuća izostalo.

- Svi ti silni akti, zakoni, akcijski planovi nemaju nikakvog učinka ukoliko se ugroženim ženama ne pruži prava pomoć. Naša sigurna kuća radila je dok je bilo novca od donatora, a kad je nestalo tog novca bili smo primorani zatvoriti je, kazala je Hasanbegović.

Dodala je kako su nakon nedavno usvojenih izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u opasnosti i druge sigurne kuće u Federaciji BiH, jer je tim izmjenama predviđeno da sigurne kuće imaju status ustanova, što će dodatno otežati njihovo financiranje.

Nacionalna menadžerica programa jačanja obitelji Berima Haćam kazala je kako za žene žrtve nasilja nije toliki problem govoriti o tome, već je problem kada se treba izaći iz takve situacije.

- Jedan od načina kako možemo pomoći tim ženama jeste da ih osnažimo da prepoznaju svoju situaciju, a onda im omogućiti nekakav izlaz iz te situacije te im pružiti profesionalnu i svaku drugu pomoć da se odluče na taj korak, istaknula je Haćam.

Današnji okrugli stol održan je u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara i Podružnice psihologa Hercegovina.

U kampanju "Jedna milijarda ustaje", čiji je cilj skrenuti pozornost na problem nasilja nad ženama, uključeno je više od 200 država svijeta, a u BiH preko 150 organizacija i institucija u 37 gradova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?