otkriveno

Možda i bolje: 8 avionskih tajni o kojima putnici pojma nemaju

avion, putnici
shutterstock
06.10.2021.
u 07:11

Uvriježeno je mišljenje da je zabrana pušenja na letu povezana sa sigurnosnim pitanjima, no to baš i nije točno

Svaka struka ima svoje tajne, pa tako ni ona koja se bavi održavanjem i letenjem avionima nije iznimka. Ipak, zaposleni u avijaciji često vole pričati i više nego što je potrebno, pa je portal Bright Side napravio kompilaciju letačkih „ispovijesti“ i tajni!

Ne popravljaju se svi kvarovi odmah

Naravno, nemojte sad pomisliti kako avion polijeće ako je ugrožena sigurnost putnika. Činjenica je kako se prije svakog leta detaljno provjerava mnogo toga, a ako postoje manji problemi koji ne utječu na sigurnost, oni se popravljaju pri slijetanju, da se ne bi gubilo vrijeme s odgađanjem letova, piše punkufer.hr

Pilot i kopilot jedu različitu hranu

Prije leta pilot i kopilot nikad ne uzimaju isti obrok. Razlog je i više nego jednostavan – moguće trovanje hranom. Dakle, ako se već otruje pilot, bitno je da kopilot bude u potpunosti zdrav. Ipak, to ne prakticiraju sve zrakoplovne tvrtke...

Pravi razlog zabrane pušenja

Uvriježeno je mišljenje da je zabrana pušenja na letu povezana sa sigurnosnim pitanjima, no to baš i nije točno. Naime, nekad se u avionima najnormalnije pušilo i nije bilo nikakvih sigurnosnih problema. Pravi je razlog zapravo ekonomske naravi, jer se zrak u avionu konstantno filtrira, a duhanski dim brže troši filtre i ostalu opremu.

Molimo ugasite mobitele

Ne, ako mobitel ostavite upaljen, ne može doći ni do kakve teške nesreće niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, može dovesti do smetnje u prijamu signala, pa piloti mogu ostati zakinuti za važne informacije od dispečera. Navodno i sami piloti nekad zanemaruju to pravilo...

Zaposlenici i njihove obitelji plaćaju karte jeftinije

Da, da, mnoge aviokompanije nude svojim zaposlenicima (i članovima njihovih obitelji) znatno niže cijene karata, a ponekad karte dijele i besplatno. U principu, često se traži tek plaćanje taksi, dok je let sam po sebi – posve besplatan!

Najbolje vrijeme za kupovinu karata

Vjeruje se kako ranije kupovanja karata znatno snižava cijenu, no to i nije posve točno. Najjeftinije je karte kupovati utorkom, srijedom i subotom, kad se nude po nešto povoljnijim cijenama.

Budite ljubazni prema osoblju

Stjuardese priznaju da će se više potruditi oko vas ako ste ljubazni. Tako da, ako lijepo objasnite zašto ne možete sjediti do suputnika, vjerojatno će se za vas naći neko drugo mjesto, a ako se odlučite na histeriziranje i bezobrazluk, ostat ćete gdje jeste. Isto je i s hranom i svime ostalim.

Lokoti neće zaštititi kufer

Ako ste zaključali kufer lokotom, znajte da vam to neće previše pomoći. Naime, oni se mogu otvoriti posebnim spravicama, ali često i kemijskom olovkom, tako da ćete možda nepotrebno doživjeti oštećenje kufera.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije