prema "korona zakonu"

Može se očekivati da FBiH izdvaja i 100 milijuna KM mjesečno za subvenciju doprinosa

porez
26.04.2020.
u 16:35

Za subvencioniranje doprinosa, prema predloženom tzv. "korona zakonu", Federacija Bosne i Hercegovine izdvajat će svakog mjeseca oko 100 milijuna maraka, rekao je u intervjuu za Stav v. d. direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

- Vlada Federacije BiH predložila je Parlamentu Federacije BiH Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji je pripremilo Federalno ministarstvo financija. Pretpostavljam da su ovim Zakonom predložene određene mjere u skladu s realnim mogućnostima Vlade. Prema svom sadržaju, Zakon se u najvećoj mjeri odnosi na mjere fiskalne politike, a najznačajnija stavka jeste subvencioniranje doprinosa na minimalnu bruto plaću od 590 KM ili dohodak od 407,10 KM.
Ako se uzme u obzir da se, prema Prijedlogu Zakona, subvencija doprinosa može odnositi i na više od 350.000 radnika, može se očekivati mjesečno izdvajanje oko 100 milijuna KM. Također, Vlada priprema i prijedlog izmjena proračuna za 2020. godinu u okviru kojih će se osloboditi značajna sredstva za pomoć privredi. Mislim da je većina poslodavaca zadovoljna predloženim mjerama, ali s druge strane, mnogi od njih su nezadovoljni sporošću samog donošenja mjera, rekao je Isović. 

- Zbog neizvjesnosti koliko će ovo trajati i činjenice da je pandemija globalni problem, u ovom trenutku jako je nezahvalno praviti neke pouzdane procjene utjecaja pandemije na javne prihode i proračune BiH, Federacije BiH, županija, općina i fondova i mi za sada nismo pravili precizne procjene. Međutim, Porezna uprava prikuplja prihode za Federaciju BiH, županije i općine i već u ožujku ove godine u odnosu na ožujak prošle godine zabilježen je pad javnih prihoda koje prati Porezna uprava Federacije BiH od 70 milijuna KM, rekao je Isović. 

Kaže kako se nisu bavili službenom analizom jesu li pojedinačne tvrtke došle u situaciju da ne mogu izvršavati svoje obveze. 

- Postoje tvrtke koje su dobro poslovale a koje su odjavile sve svoje zaposlene ili više od 90 posto zaposlenih. Mislim da je veći broj tvrtki koje su bile na granicama svoje rentabilnosti, a koje su izgubile prihode, došao u poziciju da ne mogu izvršavati obveze prema radnicima i državi, zbog čega i vrše otpuštanje radnika, naglasio je Isović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?