POKOPI I SUBOTOM

Mrtvačnice nabavljaju dodatne rashladne komore: Korona četvrti uzročnik smrti u Hrvatskoj

24.11.2021.
u 16:37

Južna groblja pripremit će se za prihvat pokojnika, rashladna komora na Markovu polju proširit će se, a nabavit će se i nova kolica kako bi se kapacitet postojećih komora dodatno iskoristio. Trude se zagrebački pogrebnici, ali i Gradska groblja kako bi što više smanjili vrijeme čekanja pogreba, koji je u posljednje vrijeme bio i do pet dana. Tri je trenutačno prosjek, pojašnjava nam dopredsjednik Upravnog odbora Udruge pogrebnika grada Zagreba Zoran Žic te dodaje da je za to kriva korona. Smrtnost je obično veća potkraj godine, govori, pa se razdoblje čekanja uglavnom poveća za jedan dan, ali smrtnost od COVID-a produljila je to čekanje za dan ili dva. Gužva je sa sprovodima pa ih u metropoli organiziraju i subotom, a da se obiteljima ne produljuje agonija povučeni su i konkretni potezi.

Nedostaje radne snage

- Bili smo na sastanku u Gradskim grobljima. Razgovarali smo o dvije faze potencijalnih proširenja na grobljima jer jedan od glavnih problema upravo su nam rashladne komore, točnije, činjenica da se pokojnike dosad moralo voziti na Mirogoj kako bi ih se u njih smještalo jer je ondje centralna mrtvačnica, a onda ih ponovo odvoziti na groblja na kojima će biti pokopani. Sad će se pokojnike moći smještati i u rashladne komore u Lučkom, Svetoj Klari i na Jakuševcu, odnosno na južnim grobljima koja su također opremljena hladnjacima.

Na lokacije bit će raspoređena i jedna osoba koja će u svako vrijeme biti spremna da, po potrebi, otvori rashladnu komoru - objašnjava nam Zoran Žic, kojeg pitamo i hoće li to smanjiti vrijeme čekanja na pogrebe. Hoće, kaže, jer pogrebnici više neće morati raditi dva prijevoza, odnosno pokojnici se neće morati voziti na Mirogoj, a problem koji im onda još ostaje jest radna snaga. - Gradska groblja maksimalno koriste svoje ljude koji rade ukope, i subota je sad radni dan. Ali ni njih ne možete tjerati da rade po 12 sati dnevno - kaže nam Zoran Žic. Pitamo ga i za usporedbu pokopa sada i u pretpandemijskom razdoblju.

- Lani u studenome i prosincu smrtnost je bila čak sto posto veća u odnosu na iste mjesece 2018. i 2019. godine. Trenutačno, 14 je posto više umrlih - kazao nam je dopredsjednik Upravnog odbora Udruge pogrebnika grada Zagreba.

Gledaju li se podaci zagrebačkih Gradskih groblja, 2019. bilo je 3302 umrlih, 2020. godine 3796, dok je ove godine dosad u metropoli umrlo 4346 ljudi. Još su neumoljivije brojke Državnog zavoda za statistiku, koji koristi matice rođenih, umrlih i vjenčanih kako bi vodio računicu o smrtnosti u Hrvata. Najkritičniji mjeseci bili su prosinac 2020. i siječanj 2021. kada je kod nas umrlo 7395, odnosno 6383 ljudi, dok je posljednja dostupna brojka za rujan ove godine, kad je umrlo 4660 ljudi u Hrvatskoj.

Kao primarni uzrok smrti Državni zavod za statistiku ističe bolesti cirkulacijskog sustava, a COVID-19 navodi se kao četvrti. Upravo od novog koronavirusa, podsjetimo, dosad je u Hrvatskoj umrlo više od 10 tisuća ljudi, što je brojka koja premašuje i broj poginulih branitelja u Domovinskom ratu. Da je situacija u bolnicama alarmantna, upozorili su jučer djelatnici KBC-a Split.

Neka prosvjednici ovdje dođu

- Teško mi je ponavljati brojke, radi se o ljudima s imenima i prezimenima koje svaki dan moramo otpremati. Prosvjednici neka dođu ovdje, obiteljima onih koji su preminuli i koje u crnim vrećama i limenim sanducima otpremamo na groblje - osvrnuo se na one koji se bore “za slobodu” glavni splitski infektolog dr. Ivo Ivić.

Je li procedura za pokojnike umrle od koronavirusa još ista kao i na počecima pandemije, odnosno pokapaju li se i dalje upravo u metalnim sanducima, pitali smo pogrebnike. - Da, limeni, odnosno metalni sanduci i dalje se koriste za preminule od COVID-a, što znači, u principu, da obitelj nema priliku s njima se oprostiti, niti eventualno u lijes spustiti drage predmete preminule osobe.

Ono što smo uspjeli dogovoriti jest da i za njih ispoštujemo čitavu proceduru sprovoda, umjesto da se njihovi sanduci samo iz kola prebace u raku, kako je to bio slučaj u prvim mjesecima pandemije. Mislimo da je ovako ipak dostojanstvenije i lakše za obitelji pokojnika - kažu nam pogrebnici.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?