ljekoviti korijen

Muče vas kašalj i prehlada? Ovi recepti s đumbirom će pomoći

Dreamstime
21.09.2019.
u 10:30

Osim limuna i meda, odličan saveznik u borbi protiv kašlja i prehlade je đumbir. Ne samo što se odlično slaže s navedenim sastojcima, već kašalj liječi brže od svih prirodnih lijekova

Ovaj ljekoviti korijen već stoljećima se koristi za liječenje grlobolje i kašlja, snižavanje temperature, protiv morske bolesti, mučnine, i glavobolje. 

Blagotvoran je u liječenju grlobolje, a istovremeno smanjuje kašalj, posebno onaj koji nastaje zbog prehlade. Postoji i niz lijekova na bazi đumbira, no ne morate ih kupovati jer većinu možete napraviti kod kuće, piše 24sata.hr. 

Lako je i jednostavno.  

1. recept: Čaj od đumbira sa limunom i medom
Potrebna je šalica kipuće vode, đumbir (ribani), žlica meda i jedna žlica limunovog soka.
S tim sastojcima napravite sljedeće:

Prokuhajte šalicu vode, zatim dodajte đumbir i ostavite da odstoji tri minute. Dodajte žlicu limunovog soka i meda. Procijedite čaj kako biste uklonili naribane komade đumbira. Dobro promiješajte i uživajte u napitku.

2. recept: Čaj od đumbira sa limunom i medom (druga metoda)
Sastojci: Sedam do osam centimetara đumbira (sjeckanog), dvije šalice vode, pola šalice limunovog soka, dvije žlice meda
Slijedite iste korake kao i kod prvog recepta, ali prije cijeđenja, prvo neprocijeđeni napitak poklopite plastičnom folijom na 10 minuta. Nakon toga piće možete procijediti.

Još neke mogućnosti čaja od đumbira
Nakon što ste napravili čaj od đumbira, bilo da se radi o prvoj ili drugoj metodi, još možete dodati neke sastojke. Primjerice, pola čajne žličice mljevenog cimeta koji će djelovati kao antiseptik za uklanjanje virusa od prehlade, ili jedan zdrobljeni češnjak za imunitet, ili prstohvat kajenske paprike prije nego što počnete piti čaj.

3. recept: Sok od đumbira
Sastojci: šalica šećera, 1/4 žličice zrnastog pekarskog kvasca, dvije žlice naribanog đumbira, voda, sok od jednog grejpa ili limuna

Za pripremu ovog soka trebat će vam i boca i lijevak. Evo što trebate učiniti s pripremljenim sastojcima:

Pomoću lijevka stavite šećer i kvasac u bocu. Zatim u bocu dodajte sok od đumbira, limuna ili grejpa i vodu. Stavite poklopac i protresite sastojke. Nakon što se protresli sve sastojke, dodajte još malo vode. Ponovno protresite i čuvajte na toplom mjestu do dva dana. Kada je vrijeme da popijete svoj sok od đumbira, znat ćete po tome kada se boca da lako otvoriti.

Bilo da se radi o svježem čaju od đumbira ili o soku jednako će djelovati na kašalj i prehladu, piše Steth News.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?