DOBRO JE ZNATI

Mučite se za zatvorom? Opstipaciju uzrokuju ove stvari....

12.06.2017.
u 09:30

Opstipacija ili zatvor predstavlja izostanak spontanog pražnjenja crijeva, dok se konstipacijom smatra otežano pražnjenje

Stres, smanjena fizička aktivnost, dehidracija, određeni lijekovi, ali i hrana siromašna vlaknima te bogata masnoćama... Sve su to faktori koji mogu uzrokovati zatvor ili opstipaciju. Velik broj slučajeva opstipacije može se spriječiti samo pravilnom prehranom i kompletnom laboratorijskom dijagnostikom – testovima intolerancije na hranu. No, postoje i namirnice koje ne odgovaraju svakom organizmu i metabolizmu. Intolerancija na hranu zapravo je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani.

– Najčešći simptomi intolerancije na hranu u probavnom sustavu su grčevi u trbuhu, vrijedovi u usnoj šupljini, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva – ističe Mirela Marić, magistrica nutricionizma iz Poliklinike Aviva te savjetuje odlazak na test za intoleranciju kako bi se postupno počelo izbacivati iz prehrane namirnice zbog kojih dolazi do osjećaja nadutosti.

Kao najčešće namirnice koje mogu potaknuti probavu, nutricionistica preporučuje jabuke, smokve, šljive, grožđe, bademe, datulje, avokado, cikoriju, laneno sjeme, mango, papaju, ananas, peršin...

– U svakodnevnoj prehrani trebalo bi uzimati i što više proizvoda od punovrijednih žitarica, a smanjiti unos mesnih prerađevina, masnoća, proizvoda od rafiniranog brašna i mliječnih proizvoda – napominje nutricionistica te za vrijeme opstipacije savjetuje i izbjegavanje banana i grickalica. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije