ispovijest

Muškarac iz BiH koji je prebolio koronavirus: Najdraže mi je to što nikoga nisam zarazio

ilustracija
03.04.2020.
u 19:08

Muškarac iz Čelinca Z. R. i njegova maloljetna kćerka, koji su bili među prvim pozitivnim slučajevima koronavirusa u BiH, izliječeni su i potpuno su se oporavili od ove zaraze koja je paralizirala cijeli svijet i odnijela na tisuće života.

U razgovoru za Avaz Z. R. kaže kako je on bio drugi registrirani slučaj u BiH. Zaražen je u tzv. nultom banjolučkom klasteru, koji je ugašen bez ozbiljnih posljedica. 

Da je pozitivan na koronavirus, doznao je 5. ožujka i u izolaciji je proveo gotovo mjesec dana, od čega desetak dana u bolnici. Prvi negativan nalaz kćerka i on su dobili 17. ožujka, kada su pušteni u kućnu izolaciju, a drugu potvrdu negativnosti su dobili danas, 3. travnja.

- Iz mog kuta to nije bilo strašno i očito da zdravi i mlađi ljudi to lakše podnesu. Ali, važno je pridržavati se preporuka liječnika i da se svi koji osjete simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženim jave nadležnim službama. Testirao sam se nakon što mi je prijatelj javio da je pozitivan. Da me nije nazvao, vjerojatno bih to sve prehodao - priča Čelinčanin.

On kaže kako nije imao bolova te je samo jedan dan imao blago povišenu temperaturu. Nije kašljao, kihao, imao osjećaj gušenja, niti druge simptome... Priča kako je krajem veljače iz Italije doputovao u BiH, i to automobilom zajedno s još tri osobe.

- U automobilu nas je bilo četvero i nas dvojica smo bili pozitivni. Čudno, jer sam ja vozio, a prijatelj iz Banje Luke je sjedio na zadnjem sjedalu i to s gospođom iz Modriče, koja je bila negativna, kao i suvozač. Ne znam kako smo zaraženi - priča muškarac iz Čelinca.

Po dolasku u Čelinac, virus je prenio kćerki, dok su mu supruga i sin bili negativni. Slično je, kaže, i s prijateljem čiji je sin bio pozitivan, a supruga negativna. Oboje djece išlo je u školu dva dana, zbog čega su preventivno zatvorene srednja škola u Čelincu, te OŠ "Branko Ćopić" u Banjoj Luci. Srećom, virus nisu prenijeli djeci iz škole.

- Najviše me pogodilo kada je javljeno kako je i kćerka zaražena. Nikoga drugog nismo zarazili i to mi je najdraže. Ona je išla u školu i sreća je što nitko od te djece nije zaražen, jer bi me to jako pogodilo. Kada smo čuli da je nulti klaster ugašen, to je bilo veliko olakšanje i pao nam je kamen sa srca - ističe on. 

Zahvalan je liječnicima UKC RS, navodeći kako je njihovo ponašanje i odnos, za vrijeme boravka u bolnici, bio na visokoj razini

- Stalno su nas obilazili, mjerili temperaturu. Stalno su nam bili na raspolaganju, i to s pozitivnim stavom, dajući nam podršku koja nam je mnogo značila - priča Čelinčanin.

Izliječeni muškarac kaže kako posebnu zahvalnost duguje obitelji, prijateljima i susjedima koji su se pobrinuli da im, za mjesec dana potpune izolacije, ništa ne nedostaje.

- Bili su nam velika podrška i nismo se osjećali zapostavljenim ili označenima. Svaki dan su zvali, donosili hranu i sve potrebno. Pozovu i kažu: "Ostavili smo vam paket na stepenicama." Mnogo su nam olakšali da sve ovo prebrodimo - kaže on za Avaz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?