Umjetnički simpozij

Muze, slikom i riječju, ponovno iz Orašja progovaraju o umjetnosti

23.05.2022.
u 20:52

Prvi Umjetnički simpozij u Orašju organizirao je gospodarstvenik Drago Živković. Poznati hrvatski i bh. umjetnici na trodnevnome druženju u središtu Posavske županije

Na poziv i inicijativu gospodarstvenika Drage Živkovića u Orašju je održan prvi Umjetnički simpozij, uz očekivanja da će postati tradicionalnim, piše Večernji list BiH.

U trodnevnom druženju poznati hrvatski i bh. umjetnici, kipari, slikari, književnici, znanstvenici, na poseban su način u gradu našega Ive Gregurevića progovorili o umjetnosti, prema rijeci Savi poslali bezvremenske pjesničke misli, a notama i slikama 20-ak poznatih slikara i kipara dali okvir mjestu susreta, oraškom hotelu Navis kao izložbenoj galeriji. Neposredan povod bila je promocija monografije "Hrvatska grafika", autorice Mikice Maštrović.

Umjetnici su tijekom boravka obišli i Franjevački samostan u Tolisi pod čijim krovom se nalazi Muzej "Vrata Bosne", jedinu u Bosni i Hercegovini kiparsku ljevaonicu koju je Anto Jurkić otvorio u svojoj rodnoj Tramošnici kako bi udahnuo živo(s)t tom povratničkom posavskom kraju, Galeriju "Šimun" u Franjevačkom samostanu Dubrave kao i Kulu u Gradačcu.

Umjetnička galerija Navis

Ugledni predstavljači monografije autorice Maštrović potvrdili su visoku razinu organiziranog skupa - mr. sc. Božo Biškupić, prof. Frane Paro i Xhevat Abraši uime Naklade Ljevak.

- Orašje je nedavno proglašeno gradom, uskoro će i službeno otvoriti svoja vrata Muzej "Vrata Bosne" u Franjevačkom samostanu Tolisa. Sve je to kulturni obol mjesta kao glavnog županijskog središta s primjerenim sadržajima. Ovo je naš grad, ovdje je naš život i nastojimo ga učiniti ljepšim, a u cilju da se kulturom još više duhovno uzdignemo, kako je to uvijek naš veliki Ivo Gregurević nastojao, organizirali smo ovaj Umjetnički simpozij u Orašju. Nadamo se da ćemo djelima eminentnih umjetnika oplemeniti našu sredinu i ovaj prostor te da ćemo uz njihovu pomoć steći dobar fundus za Umjetničku galeriju Navis - kazao je Drago Živković uime domaćina i organizatora prvog Umjetničkog simpozija u Orašju.

- Zahvaljujući umjetnosti, umjesto da vidimo jedan jedini svijet, ovaj naš, vidimo kako se umnožava, pa koliko god ima umjetnika, vidimo toliko različitih svjetova - kazala je Magdalena Mišković, najavljujući prvi Umjetnički simpozij u Orašju. Monografija "Hrvatska grafika", autorice Meštrović, predstavlja prvi sustavni pregled hrvatske grafičke umjetnosti i umjetnika grafičara te obuhvaća razdoblje od nastanka prvih hrvatskih grafika do danas. To izdanje svojim sadržajem nastoji približiti značenje grafike od vremena kada se javlja kao književna grafika pa preko ex librisa do slobodnih grafičkih listova, grafičkih mapa i knjiga umjetnika.

- Pisala sam je tri godine, no to je zapravo sve ono što sam stekla dugogodišnjim radom kao kustosica i ravnateljica zbirke Nacionalne sveučilišne knjižnice, gdje su pohranjene ne samo hrvatske nego i svjetske grafike. Imala sam uvid u sve najbolje što su Hrvati napravili, i to ne samo u grafici nego i u knjigama u kojima su grafike. Htjela sam upoznati javnost da je grafika multioriginal te da je grafika umjetnost kao i svako likovno djelo. Uz to, grafika zahtijeva i jedan vrlo težak majstorski posao, i to uz veliko znanje u tehnici - istaknula je.

Jedan od predstavljača monografije bio je i muzeolog i bivši hrvatski ministar kulture Božo Biškupić. - Čast nam je biti ovdje u Orašju, a posebno hvala Josi Živkoviću koji nas je strpljivo pokušavao okupiti dvije godine, ali nikada nije kasno za dobre stvari. Jedna od njih je i ova monografija, vrlo vrijedna ne samo za struku, studente i stručnjake koji se time bave nego i za široku publiku jer je poučna i doista široko opisuje cijelo razdoblje svih pet stoljeća - kazao je Biškupić te odličnim ocijenio prvi korak za budući, drugi Umjetnički simpozij u Orašju, dajući mu veliku potporu.

Simpozij je pjesnički uobličio književnik i pjesnik Miroslav Mićanović. Na večeri poezije pjesnik je iz nekoliko svojih zbirki odabrao i govorio svoje stihove. Kako su poezija i glazba povezane, večer je poezije uljepšala Ivona Dominković na klaviru prekrasnim izvedbama svjetskih klasika.

Ivo je duhom s nama

Posjetitelji su u sklopu simpozija imali priliku pogledati izložbu likovnih i kiparskih radova. Najveći broj tih umjetnika rodom je iz posavskog kraja: Tomislav Buntak, Ivica Šiško, Frane Paro, Nevenka Arbanas, Matko Mijić, Vlatko Blažanović, Dimitrije Popović, Hrvoje Urumović, Anto Jurkić, Slaven Miličević, Igor Čabraja, Marko Živković, Ana Marija Botteri.

Među izložbenim likovnim i kiparskim radovima bila je postavljena i bista Ive Gregurevića, rad kipara Jurkića, nastala upravo u ljevaonici u Tramošnici. Gregurevićeva je skulptura bila postavljena u posebnom izložbenom dijelu kako bi simbolično pratio skup svojih prijatelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?