Lokalni izbori u BiH 2016. godine

Na 5469 biračkih mjesta birači danas biraju 131 načelnika, 10 gradonačelnika i 3136 vijećnika

02.10.2016.
u 07:00

Danas se u BiH održavaju lokalni izbori, a biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati. Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacijskih dokumenata - osobne iskaznice, vozačke dozvole, putovnice, na biračkom mjestu svaki registrirani birač dobit će kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada po zakonu, a tajnost glasovanja je osigurana na biračkom mjestu. Ovogodišnji lokalni izbori stajat će oko osam milijuna maraka. Tako je iz proračuna institucija BiH osiguran iznos od četiri milijuna KM, a preostala oko četiri milijuna KM su dužne osigurati jedinice lokalne samouprave. Ono što je karakteristično za ovogodišnje lokalne izbore je kampanja koja je održana u prilično mirnom ozračju, bez oštrih tonova, izuzev šlamperaja vezanog uz lijepljenje plakata, nakon čega su ostajala brda otpada. Pojedini analitičari takvo ozračje povezuju s nedavno održanim referendumom u RS- u na koji je bila usmjerena sva medijska pozornost.

Ono po čemu će biti upamćeni ovogodišnji lokalni izbori je činjenica da se oni ni ovaj put neće održati u Mostaru. Naime, u ovom gradu nije bilo predizbornih plakata, ni štandova, šatora, sve je bilo uobičajeno. Osam godina pregovora nije bilo dovoljno ključnim političkim subjektima da se dogovore glede održavanja lokalnih izbora u Mostaru, a moglo se da je bilo volje i da su pojedinci imali bar želju provesti odluku Ustavnog suda BiH, a koju su odbacili Bošnjaci. Tako je Mostar postao jedini grad u Europi u kojem već osam godina građani ne glasuju na lokalnim izborima. Inače, ovogodišnji lokalni izbori provode se za 74 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u Bosni i Hercegovini, 4 gradska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), 6 skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na lokalnim izborima 2016. godine, bira se i 3136 vijećnika/odbornika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina. Na izborima sudjeluje 451 politički subjekt, od čega 102 političke stranke,103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 neovisna kandidata uime 52 skupine građana i 6 neovisnih kandidata uime 6 udruga građana. Ovjereno je ukupno 30.445 kandidata, od čega 418 kandidata za načelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine općina ili gradska vijeća odnosno skupštine gradova i Skupštinu Brčko Distrikta BiH te 143 kandidata predstavnika nacionalnim manjina.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je 25. kolovoza ove godine donijelo odluku o zaključivanju i potvrđivanju središnjeg biračkog popisa za lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini. U središnji birački popis upisano je ukupno 3,263.906 birača, i to broj redovitih birača za lokalne izbore 2016. godine, sa stanjem na dan 18. kolovoza 2016. u 24 sata, bio je 3,177.557, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju u odsutnosti 8946, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju osobno 12.005, broj onih koji glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH 287 i broj birača koji glasuju poštom 65.111.

Ukupno je u BiH formirano 5469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova. Podsjećanja radi, po jedno biračko mjesto bit će otvoreno u Veleposlanstvu BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Grazu, Generalnom konzulatu BiH u Münchenu, Generalnom konzulatu BiH u Stuttgartu i Veleposlanstvu BiH u Beogradu.

Također treba podsjetiti i na činjenicu da će i na ovim izborima za osvajanje pozicije načelnika pojedinim kandidatima trebati nekoliko stotina glasova, a za neke načelnike bit će potrebna podrška od nekoliko tisuća biračkih listića. Izbore u BiH pratiti će 6766 promatrača. Iz 36 udruga akreditirano je 6388 promatrača, iz 17 međunarodnih organizacija 269 promatrača, a iz 19 političkih subjekata 109 promatrača koji će nadzirati aktivnosti pri Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

Istodobno, očekuje se kako će 142 općinska/gradska izborna povjerenstva akreditirati više od 60.000 promatrača koji će danas nadzirati biračka mjesta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?