Franjevački samostan

Na 80. metru tornja u Mostaru će biti galerija mira, sliku će poslati svaka država

30.08.2015.
u 06:30

Projekt je gotov i već se izvodi, kazao je fra Iko Nijemcima iz Bundestaga koji su pohvalili projekt i rad franjevaca u ovom dijelu Mostara

Fratri Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru nastavljaju neumorno raditi na izgradnji i uređenju objekata smještenih pored crkve i na samoj crkvi. Franjevci grade pučku kuhinju, studentski dom i međunarodni centar za dijalog, a gvardijan ovog samostana fra Iko Skoko jučer se sastao s izaslanstvom njemačkog Bundestaga predvođenim Josipom Juratovićem, prvim i jedinim Hrvatom u njemačkom Bundestagu, zastupnikom SPD-a. - Josip je ovdje kao u svojoj kući i mislim da se sigurnije osjeća ovdje nego u Bundestagu, kazao je kroz smijeh fra Iko Skoko koji je zastupnika Juratovića upoznao s aktualnim radovima i prezentirao mu nove projekte. Upoznao je Nijemce i o odnosu franjevaca i svekolikog puka, piše Večernji list.

Počeci s fratrima

- Ono što je važno je činjenica da mi imamo dobre odnose i s drugim religijama. Ovdje su fratri vrlo značajni. Već 700 godina franjevci ovdje žive i rade, a ljudi nas vole jer smo 400 godina ostali jedini katolički svećenici za vrijeme turskih osvajanja. Muslimani, pravoslavci i ostali nas vole jer je sva kultura počela s fratrima u ovoj državi. Prvu knjigu napisao je fratar, pa prve novine, prvi liječnik je bio franjevac, otvorili su fratri i prvu osnovnu školu, kao i fakultet, zatim muzej... U korijenu ove države su fratri i zato ih narod voli. Ivo Andrić je svojedobno rekao: "U ovoj državi često ima ratnih stradanja, sve se mijenja, jedino franjevci ostaju", kazao je fra Iko svom prijatelju i utjecajnom njemačkom političaru hrvatskih korijena. Što se tiče projekata, fra Iko je kazao kako se radi i toranj na Franjevačkom samostanu objasnivši kako je sve zamišljeno. - Ideja je da se toranj na 80. metru pretvori u galeriju mira i edukacijski centar. Plan je da za galeriju mira svaka država pošalje jednu svoju sliku, a kada dođete iduće godine, moći ćete uživati u onom što smo napravili. Projekt je gotov i već se izvodi, kazao je fra Iko Nijemcima iz Bundestaga koji su pohvalili projekt i rad franjevaca u ovom dijelu Mostara.

Upoznavanje s knjižnicom

Također, spomenuo je i kako je ideja o slici poslana i njemačkom veleposlaniku koji još nije poslao odgovor Franjevačkom samostanu u Mostaru. Nakon upoznavanja s projektima i ugodnog razgovora, fra Ante Marić, voditelj Franjevačke knjižnice, upoznao je njemačke prijatelje s knjižnicom i još nizom drugih stvari vezanih uz Franjevački samostan u Mostaru. Zastupnik Bundestaga i jedan od najutjecajnijih političara u Njemačkoj Josip Juratović naglasio je kako će Njemačka pomoći u radu franjevcima uz želju da se projekti nastave jednakim intenzitetom i da ovaj Franjevački samostan ostane primjer infrastrukturne izgradnje, ali i izgradnje mira, dijaloga i suživota kao što je do sada bio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?