stručnjaci upozoravaju

Na autima u BiH najčešće otkaže elektrika, ne biste trebali "klemati" sami

19.09.2019.
u 07:00

Prema dostupnim statističkim podacima, tehnička ispravnost motornog vozila je uzrok prometnih nezgoda u oko tri do pet posto ukupnog broja prometnih nezgoda. Navode to iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) u informaciji o najčešćim kvarovima na motornim vozilima u BiH u 2018. godini. 

Informacija je rađena na osnovu izvršenih usluga pomoći na cesti BIHAMK Asistencije tijekom protekle godine, te imajući u vidu uzorak od gotovo 50.000 intervencija može se promatrati kao realnim pokazateljem kvarova na motornim vozilima u BiH.

Kako se navodi u informaciji, najveći broj kvarova tijekom 2018. godine odnosi se na elektriku, s ukupnim učešćem od 31,14 posto.

- Prema našem iskustvu, ispražnjena startna baterija uzrokuje nepokretljivost motornog vozila, ali za posljedicu sama po sebi nije veliki problem, međutim način na koji vozači pokušavaju dopuniti startnu bateriju jest. S ciljem što bržeg rješavanja kvara i stavljanja vozila u pokretno stanje, mnogobrojni vozači se odlučuju da samostalno riješe problem, i to "posuđivanjem" struje sa drugog vozila uz nestručno rukovanje. Treba naglasiti da treba biti oprezan kod "posuđivanja" struje s drugog vozila jer neadekvatnim rukovanjem, kao i neadekvatnom opremom lako se mogu oštetiti električni sklopovi i komponente osjetljive na oscilacije napona, te savjetujemo da "posuđivanje" struje tzv. "klemanje" izvrši stručna osoba uz korištenje sistema za "preklemavanje" vozila – savjetuju iz BIHAMK-a, prenosi Faktor.

Tvrde i da je stanje tehničke ispravnosti vozila rezultat ekonomskog stanja u zemlji, nepovoljnih mogućnosti nabavke novih vozila, odnosno destimulirajuća porezna strategija prilikom nabavke novih i ekološko prihvatljvih vozila, nedovoljna kontrola tehničke ispravnosti vozila na cesti.

- Na osnovu prezentiranih podataka o broju kvarova koji su zabilježeni na vozilima koja su prometovala bh. cestama u promatranom razdoblju možemo zaključiti da motorizirani građani u BiH jako malo pažnje posvećuju preventivnom održavanju vozila. Riješenje ovoga problema se nalazi u povećanom nadzoru rada stanica tehničkog pregleda, izjednačavanjem sustava tehničkih pregleda u oba entiteta BiH, zatim u povećanju novčanih kazni za vožnju tehnički neispravnih vozila, te osiguravanju određenih olakšica za kupovinu novih vozila, posebno tzv. eko vozila. Također ono što svi motorizirani građani sami mogu učiniti jeste da više obrate pažnju na održavanje svog vozila, kako bi izbjegli iznenadne kvarove tijekom vožnje – savjetuju iz BIHAMK-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije