SMS

Na čestitke porukama za uskrsne blagdane potrošen milijun KM

mobitel sms
Foto: Pixsell
22.04.2014.
u 09:11

Bh. građani sve više prakticiraju čestitanje e-mailom, Viberom, preko društvenih mreža...

Građani BiH su tijekom uskrsnih blagdana potrošili oko 1,006.221 konvertibilnih maraka na SMS-ove čestitanja Uskrsa i Vaskrsa. Naime, kako smo saznali od telekom operatera, u BiH je poslano 12,3 milijuna SMS-va, ako uzmemo u obzir prosječnu cijenu od 0,06 i 0,09 feninga po SMS-u i tome dodamo PDV, ispada da su telekom operateri u samo jedan dan u svoje blagajne inkasirali više od milijun maraka.

Manje poruka

Prema riječima Aide Halilović, glasnogovornice m:tela, broj SMS-ova koji je poslan tijekom nedjelje je 4,5 milijuna.

Iako ova brojka zvuči impozantno, Halilović kaže kako je u nedjelju poslano svega dva puta više poruka nego što je to uobičajeno običnim danima. Budući da prošle godine Uskrs i Vaskrs nisu bili istog datuma, na blagdan Uskrsa je preko ovog telekom operatera poslano 2,057.674 SMS-ova. Vanja Gavran, glasnogovornik HT Eroneta, je kazao kako je tijekom Uskrsa preko ovog telekom operatera poslano 4,100.000 SMS-ova. Usporedbe radi, prošle godine je za blagdan Uskrsa, preko ovog mobilnog operatera, poslano 4,822.000 SMS-ova. Iz BH Telecoma su nam naveli kako su njihovi korisnici u nedjelju poslali ukupno

3,683.351 SMS-ova. Iako je u samo jednom danu poslano više od 11 milijuna SMS-ova, u usporedbi s ranijim godinama primjetno je kako popularnost čestitanja na ovaj način polako opada te da se građani BiH okreću nekim drugim sredstvikako bi svojim najbližima čestitali blagdane. Naime, za razliku od SMS-ova, čija popularnost pomalo opada, slanje e-mailova je iz godine u godinu sve popularnije. Iz ovih podataka vidljivo je da se i građani BiH prilagođavaju svjetskim trendovima, odnosno sve više koriste internet, društvene mreže i e-mailove, a sve manje mobilne telefone.

Besplatne poruke

Veliki dio kolača u čestitanju preko mobilnih telefona posljednjih godina je svakako uzeo i Viber koji omogućava potpuno besplatno slanje poruka. Dijelom je tome razlog cijena mobilnih usluga u BiH za koje većina građana smatra da su preskupi, dok je drugi razlog činjenica da je internet sada postao dostupan svim građanima i u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Društvene mreže su popularnije i od e-mailova budući da se za svega nekoliko sekundi i nekoliko klikova mišem može čestitati stotinama ljudi i sve to potpuno besplatno. Facebook profili puni su statusa poput: “Sretan i blagoslovljen Uskrs”, “Umro je za nas, radujmo se njegovu uskrsnuću”, raznih vjerskih poruka, citata iz Biblije, ali i šaljivih rečenica koje su se samo nekoliko godina ranije masovno slale porukama. Praksu čestitanja blagdana preko Facebooka koriste i mnoge poznate osobe poput predsjednika država, ministara, glazbenika...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije