Podaci Porezne uprave FBiH

“Na crno” u Federaciji BiH najčešće rade djelatnici u građevini i ugostiteljstvu

05.04.2018.
u 14:30

U Federaciji Bosne i Hercegovine “na crno” najčešće rade djelatnici u građevini i ugostiteljstvu, pokazali su podaci Porezne uprave Federacije BiH. Naime, tijekom prošle godine Porezna uprava Federacije BiH je svojim aktivnostima otkrila 1464 neprijavljena radnika, piše Večernji list BiH.

- Od 2016. godine Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine provodi brze akcije koje su imale značajan utjecaj na broj novozaposlenih radnika. U 12.787 inspekcijskih nadzora otkriveno je 4456 neprijavljenih radnika koji su radili “na crno”, zbog čega su ti objekti zapečaćeni i nisu se otvarali dok njihovi poslodavci zatečene radnike koji su radili “na crno” nisu prijavili - navode iz Porezne uprave Federacije BiH.

Ističu kako je, uz navedeno, u spomenutim akcijama otkriveno i 1690 objekata koji su radili bez odobrenja za rad, koji su zapečaćeni i kod kojih se pečat nije skidao dok se nisu registrirali. Inspekcijski nadzori provode se i u ovoj godini, a u razdoblju od siječnja do veljače 2018. godine u inspekcijskim kontrolama koje je izvršila Porezna uprava na prostoru Federacije BiH otkriven je 151 neprijavljeni radnik. Iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine podsjetili su i na visoke novčane kazne za one koji se ne pridržavaju zakona.

- Za angažiranje neprijavljenih radnika, odnosno za nepodnošenje prijave osiguranja za radnika, Zakonom o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa propisane su novčane kazne, i to za pravnu osobu u visini od 5000 do 100.000 KM i odgovornu osobu u pravnoj osobi u visini od 3000 do 20.000 KM, a za samostalnog poduzetnika u iznosu od 2000 do 20.000 KM - ističu iz Porezne uprave Federacije BiH.

Uz novčanu kaznu, počinitelju prekršaja, u cilju sprečavanja budućeg činjenja prekršaja, može se izreći i zabrana vršenja djelatnosti u razdoblju do šest mjeseci.

Porezna uprava vrši privremeno zatvaranje, odnosno pečaćenje objekta koji ne može biti otpečaćen sve dok se ne otklone utvrđene nepravilnosti, a u konkretnom slučaju dok se ne izvrši prijava radnika u bazu podataka jedinstvenog sustava koji se vodi u Poreznoj upravi. Podsjećaju i kako su aktivnosti Porezne uprave imale značajan utjecaj na povećanje broja novozaposlenih radnika.

Objekti koji su otkriveni bez odobrenja za rad morali su se registrirati i prijaviti radnike, a poslodavci kod kojih su zatečeni radnici koji su radili “na crno” morali su te radnike prijaviti i za njih obračunati i uplatiti poreze te doprinose. Prijavljeni radnici stekli su određena prava koja nisu imali prije, a to su osnovna ljudska prava - pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo da u svojoj budućnosti ostvare mirovinu.

- Zakonom nisu propisane sankcije za radnike koji rade “na crno”, međutim, oni su kažnjeni time što nisu prijavljeni, što im se ne uplaćuju doprinosi i što ne ostvaruju svoja prava iz radnoga odnosa. Porezna uprava konstantno poziva radnike da provjere jesu li prijavljeni i ako nisu, da obavijeste Poreznu upravu - zaključili su iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije