Osvježeni podaci

Na ‘crnoj listi’ SAD-a lider ISIL-a Nusret Imamović, vladajući SDS, obitelj Karadžić, ‘humanitarci’...

13.02.2016.
u 07:00

Deseci bosanskohercegovačkih državljana, među kojima su neki i lideri u terorističkoj organizaciji ISIL, nalaze se na tzv. crnoj listi pri američkom ministarstvu riznice SAD-a koja se stalno osvježava, a na njoj se već godinama nalaze i brojne osobe osumnjičene za ratne zločine, ali, zanimljivo je, i vladajuća politička stranka u BiH - Srpska demokratska stranka, piše Večernji list BiH. Ured za nadzor stranih sredstava (OFAC), koji djeluje pri ministarstvu riznice SAD-a, stalno širi popis fizičkih i pravnih osoba na temelju čega se zabranjuje ulazak u Sjedinjene Američke Države ili se blokiraju njihova financijska sredstva u ovu zemlju.

Vlast i ‘crna lista’

Nusret Imamović, kojega se smatralo vođom vehabijske zajednice u BiH i koji je iz zemlje u Siriju otišao prije više od dvije godine zajedno sa ženom i djecom, našao se na “crnoj listi”. On se u Siriji navodno bori na strani Al-Nusra fronta za koji je, uz ostalo, međunarodna zajednica nakon najave prekida nasilja u toj zemlji, ipak najavila obračun do kraja. Jedna od osoba na listi je i Bajro Ikanović, vehabija koji je jedan od vođa postrojbi Islamske države, a koji je u BiH bio osuđen za terorizam. Imamović i Ikanović su trenutačno dvojica najtraženijih terorista iz BiH.

Haaški osuđenici, ali i oni kojima se vodi proces pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY), više godina nalaze se na ovoj listi, ali i jedna politička stranka - Srpska demokratska stranka koja je u vlasti u Vijeću ministara, kao i jedan od njezinih vodećih dužnosnika Milovan Cicko Bjelica koji je bio ratni Karadžićev ministar, a nedavno je prilikom pregovora o ulasku u vlast u zgradi Predsjedništva BiH razgovarao s čelnicima SDA i Demokratske fronte. 
Na listi su ostali Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovićević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić.

Uz njih, na popisu se nalaze Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica i Milan Simić. 
Na popisu je i jedan od vodećih narkobosova u regiji Naser Keljmendi i njegovi sinovi Besnik i Liridon Keljmendi. Čak i haaški optuženici koji su odslužili kaznu, poput generala Tihomira Blaškića, Marija Čerkeza, ali i aktualni haaški optuženici, nalaze se na ovome popisu.

Jelavić i samouprava

No, na popisu se nalazi i bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Jelavić koji je tu dospio nakon pokretanja Hrvatske samouprave u BiH, ali i neki drugi bh. dužnosnici poput Hasana Čengića, aktualnog predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH, kao i organizacija BIO koja se dovodila u vezu s njim.

Zanimljivo je kako je i Bakir Alispahić, novopridošli kadar Demokratske fronte, na ovome popisu, kao i Ljubo Ćesić Rojs, Senad Šahinpašić...

Ured za nadzor stranih sredstava (Office of Foreign Assets Control – OFAC) pri ministarstvu riznice SAD-a provodi programe ekonomskih sankcija, sveobuhvatnih ili selektivnih, uz blokiranje sredstava i restrikciju trgovine. Te sankcije odnose se i na američke državljane. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?