Osobne, putovnice...

Na eBayu se prodaju osobni dokumenti građana iz BiH

16.01.2021.
u 12:56

Na svjetskom kupoprodajnom servisu eBay pojavili su se osobni dokumenti građana BiH. Većina je s nedavno isteklim rokom, a osobni podaci i fotografije vlasnika su javno dostupni.

Riječ je o prodavaču iz BiH, a među dokumentima se nalaze i putovnice beba. Među njima ima i dokumenata koji su aktivni i onih koji su već prodani.

Ove prodaje ne možete vidjeti ako ste na eBayu prijavljeni kao kupac iz BiH jer je zaštićeno od pristupa bilo koga iz BiH. Podaci su dostupni samo ako se pretražuju izvan granica BiH.

Kako piše Klix.ba, među artiklima na prodaju je i osobna iskaznica osobe koja je nedavno na Facebooku objavila da joj je ukraden novčanik u Sarajevu sa svim dokumentima. U galeriji je vidljivo da ispod fotografije stoje i cijene koje se kreću od 20 do više od 100 dolara, ovisno o tome koliko se dokumenata prodaje.

Novinari Klixa kontaktirali su Agenciju za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), te im je rečeno da se s ovakvim i sličnim situacijama nisu susretali te da nije jasno zbog čega netko želi na ovakav način kompromitirati drugu osobu, s obzirom na to da je većina ovih dokumenata istekla.

"Inače je poznata praksa da se izgubljeni dokument, poput osobne iskaznice, istog trenutka poništava i nije za uporabu, a u službenom glasniku se naglasi da je dokument izgubljen, nakon čega slijedi izrada novog. Također, IDDEEA nema informaciju da je bilo koji dokument iz BiH predmet trgovine", kazao je za Klix.ba Arif Nanić, direktor IDDEEA-e.

Kako dalje navodi, bh. putovnicu je nemoguće falsificirati jer važi za jednu od najsigurnijih u Europi s obzirom na biometriju i zaštitne elemente koje ima.

"Uvijek ima falsifikatora navedenih dokumenata, ali mi nije jasno zbog čega bi to netko radio. Teško ih je falsificirati jer jedino u BiH ne postoji skladište dokumenata u smislu da naručujemo po milijun putovnica i osobnih iskaznica i da ih na osnovi zahtjeva građana personaliziramo i izdamo. Samo kod nas na području cijele Europe postoji sustav u kojem na zahtjev građana počinjemo proceduru izrade dokumenta. Nema dokumenata u skladištu da ih netko može otuđiti ", pojasnio je.

S druge strane, kako je naveo, sasvim je druga priča činjenica da su ti dokumenti dospjeli u online prodaju te ne vidi nikakvu svrhu za tim osim što su time zlouporabljeni osobni podaci građana.

"Postoje različiti profili osoba i to je svima poznato, ali ne vidim nijedan valjan razlog zbog čega bi netko prodao nečiju putovnicu ili osobnu iskaznicu. Postoji i mogućnost da je netko pronašao nečiji dokument pa ga na taj način oglasio i prodaje ga da bi zaradio od vlasnika, ali objavljivati to na ovoj stranici za prodaju, pogotovo ako je to poništen dokument, nema svrhe. U protekle četiri godine, koliko sam direktor IDDEEA-e, nisu se događale ovakve situacije, a za takve slučajeve je inače nadležan MUP koji ga je izdao, provodi istragu ako je došlo do nekog falsificiranja, a u izdavanju dokumenata u BiH sudjeluju MUP, IDDEEA i kompanija koja izrađuje dokument", naglasio je.

Nanić je istaknuo da su prodaja i falsificiranje osobnih dokumenata kazneno djelo.

"Moja sugestija svim građanima je da ovakve slučajeve prijave nadležnom MUP-u gdje su i izdani ovi dokumenti kako bi se provela istraga, ušlo u trag osobi koja vrši te kaznene radnje i na kraju sankcionirali", poručio je na kraju Nanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije