Rane još uvijek zacjeljuju

Na grad je dnevno padalo i do 11 tisuća granata: U prosjeku je granata pala svakih 11 sekundi

18.11.2021.
u 13:40

Tijekom okupacije su JNA i paravojne postrojbe na Vukovar ispalili više od 6,5 milijuna granata i drugih raznih projektila. Dnevno je znalo pasti i do 11.000 granata. Vukovar su bombardirali s tla, iz zraka i s Dunava. 

Vukovaru je živjelo oko 45.000 stanovnika. Rat je stigao 25. kolovoza 1991. godine. Taj dan uzima se kao početak bitke za Vukovar, pišu 24sata.hr.

Vrlo brzo iz grada je otišlo više od polovice stanovništva. Grad je u potpunosti sravnjen sa zemljom. Opsada Vukovara trajala je 87 dana. Grad je pao 18. studenog 1991. godine.

Nakon mirovne reintegracije 1998. godine brojni Vukovarci počeli su se vraćati u svoj voljeni grad.

Brojni sugovornici rekli su kako su se jedva čekali vratiti. S povratkom stanovnika počela je i obnova razrušenog grada.

Danas je većina obnovljena. Međutim, ratne rane još uvijek zacjeljuju.

Tijekom opsade su JNA i paravojne postrojbe na Vukovar ispalili više od 6,5 milijuna granata i drugih raznih projektila. Dnevno je znalo pasti i do 11.000 granata. Vukovar su bombardirali s tla, iz zraka i s Dunava.

U prosjeku je granata pala svakih 11 sekundi. Uništene su brojne vukovarske znamenitosti.

Vodotoranj su gađali svakodnevno, uništen je i barokni dvorac Eltz. Tijekom bombardiranja gotovo u potpunosti je uništen franjevački samostan i crkva Sv. Filipa i Jakova. Iz nje su, samo hrabrošću franjevaca, sačuvani brojni povijesni spisi i blago grada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?