Pojačani inspekcijski nadzori

Na građevinskim radilištima zatečen veći broj radnika “na crno”

gradjevina
31.05.2016.
u 18:01

Pojačani inspekcijski nadzori rada “na crno” otpočeli su od srijede, 25. svibnja, na području Sarajevske županije, u skladu s programom pojačanih inspekcijskih nadzora suzbijanja “sive ekonomije” na tržištu rada (zapošljavanja “na crno”).

Obzirom na činjenicu da je pojava rada ”na crno” najčešća kada su u pitanju sezonski građevinski radovi, ugostiteljstvo, turizam i obrt, fokus aktivnosti zajedničkih timova formiranih od federalnog i županijskog inspektora usmjerene su na spomenute oblasti kontrole.

- Povodom navedenog, a imajući u vidu činjenicu da smo zaprimili veći broj prijava u kojima stoji da je na određenim građevinskim radilištima angažiran enormno veliki broj radnika “na crno”, u okviru spomenutih aktivnosti postupajući inspektorski timovi vrše inspekcijske kontrole na nekoliko gradilišta, i to konkretno na gradilištima na području općina Hadžići i Centar u SŽ. Tom prilikom je zatečen veći broj angažiranih radnika “na crno”, te su utvrđene i druge nepravilnosti koje se ogledaju u grubom kršenju odredbi Zakona o zaštiti na radu. Povodom navedenog, postupajući inspektori poduzet će zakonom propisane upravne mjere u cilju otklanjanja nezakonitosti u izvršavanju zakona i drugih propisa, te će počinitelje takvih nezakonitih radnji sankcionirati i  izdavanjem prekršajnih naloga - priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Podršku inspekcijskim aktivnostima inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove i županijskih inspektora Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ pružaju policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova SŽ, a sve u cilju omogućavanja legitimiraanja svih osoba zatečenih na gradilištu, te osiguravanja sigurnosti svih osoba u tijeku vršenja inspekcijskih nadzora.

Iz FUZIP ističu visoku razinu susretljivosti i profesionalnosti pripadnika MUP-a i županijskih inspektora koji sudjeluju u zajedničkim inspekcijskim aktivnostima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?