Federalna uprava za inspekcijske poslove

Na graničnim prijelazima u FBiH nije otkriven sjemenski krompir s 'fusariumom'

dfsf
FENA
11.03.2017.
u 16:00

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove potvrđeno je Feni da na graničnim prijelazima u FBiH nisu otkrivene pošiljke sjemenskog krompira u kojem je prisutan štetni organizam "fusarium".

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u ovom tjednu je zabranila uvoz i naložila povrat pošiljatelju još šest pošiljki sjemenskog krompira, u količini oko 77 tona, porijeklom iz Danske, Luksemburga, Nizozemske i Njemačke, jer je utvrđeno prisustvo reguliranog štetnog organizma "fusarium sp.".

U tijeku redovnog fitosanitarnog pregleda pošiljki bilja pri uvozu, izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krompira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršio Poljoprivredni institut RS-a.

Inspektorat RS-a obavijestio je Federalnu upravu za inspekcijske poslove o tome, te zbog sumnje u prisustvo reguliranog štetnog organizma "fusarium", Federalna uprava na svih šest graničnih prijelaza u FBiH vrši pojačane inspekcijske nadzore nad pošilјkama bilјa pri uvozu.

Fitosanitarni inspektori vrše pojačanu kontrolu uvoza svih pošiljki, a posebno sjemena i sadnog materijala, pa samim tim i sjemenskog krompira.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da je od siječnja do ožujka 2017., preko graničnih prijelaza u FBiH uvezeno 30 pošiljki sjemenskog krompira iz Belgije i Nizozemske. Pošiljke su uzorkovane, a svi analizirani uzorci su negativni, odnosno analizama nije utvrđeno prisustvo štetnih organizama. 

Napominju da uvoza sorte "kennebeck", u kojoj je Poljoprivredni institut RS-a utvrdio prisustvo štetnog organizma "fusarium sp.", nije bilo u navedenim pošiljkama do početka ožujka, te da su u ovom mjesecu iz Nizozemske uvezene dvije pošiljke spomenute sorte, koje ostaju pod carinskim nadzorom do dobijanja rezultata analize uzoraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije