Unatoč zabrani dolaska zrakoplova, aktivirana "paralelna država

Na ilegalnom letu iz Švedske stigla i osoba s “watch liste”

09.04.2020.
u 09:00

Protekle subote, mimo svih procedura, organiziran je zrakoplovni let između Sarajeva i Stockholma, čak i unatoč tome što je Bosna i Hercegovina potpuno zatvorila sve zračne luke, osim za let za humanitarne svrhe, glede čega suglasnost mora dati cijelo Vijeće ministara. Kako doznaje Večernji list, na ovaj let između BiH i Švedske ukrcali su se brojni putnici ne navodeći ni jedan razlog koji bi se mogao podvesti kao “humanitarni”, nego su masovno navođeni razlozi “posjet rodbini”, a jednako je bilo i s povratnim letom iz glavnog švedskog grada. Uz sve to, na letu iz Švedske za Sarajevo našla se i jedna osoba koja se smatra potencijalnom prijetnjom sigurnosti BiH s tzv. watch liste. Ta osoba nije od 2013. godine dolazila u BiH, a sada se “provukla” u zemlju pod krinkom humanitarnoga leta.

Bevandina reakcija

Valja reći kako su sve zračne luke već desetak dana zatvorene, no to nije smetalo da se organizira ovaj ilegalni let. Sve je počelo kada je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, zajedno s jednom pomoćnicom u Ministarstvu sigurnosti, uputila zahtjev za organiziranje izvanrednoga leta na ovoj relaciji. Posve su u ovome slučaju zaobiđeni svi drugi dužnosnici, ali i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji je iz medija doznao za skandal. Zbog toga je i uputio oštro pismo. “Može se konstatirati da je postupanje nadležnih ministarstava u organizaciji navedenog leta Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva sigurnosti BiH izašlo iz okvira legalnog, tj. nisu ispoštovali procedure sukladno domaćim propisima”, napisao je Bevanda u dopisu predsjedatelju Vijeća ministara i dvjema kolegicama. Podsjetio je kako je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini. Iznimno, Vijeće ministara BiH, u ovisnosti o epidemiološkoj situaciji, može odobriti izvanredne letove. No, to nije bio slučaj s letom Sarajevo – Stockholm – Sarajevo.

Bez opravdanja

“Iako je u Bosni i Hercegovini proglašeno stanje prirodne nesreće i cijela država susreće se s velikim izazovima u kojima je ključno sačuvati živote i zdravlje naših građana, smatram da nema opravdanja za nepoštovanje propisa koje je Vijeće ministara BiH samo donijelo. Organiziranje žurnih sjednica u ovakvim slučajevima ne bi bilo iznimno ako uzmemo u obzir okolnosti u kojima se nalazimo”, naveo je Bevanda. Odmah je reagirao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, navodeći da je napravljen propust. Radončić je objasnio kako je Bevanda načelno u pravu i da je potrebno razjasniti na razini Vijeća ministara BiH i Ureda za zakonodavstvo što se to podrazumijeva pod humanitarnim letom i spada li tu repatrijacija. 
“Razumijem želju gospođe Turković (ministrica vanjskih poslova BiH) da našim građanima organiziramo dolazak, ali, s druge strane, mi se moramo brinuti i tko će ih primiti i gdje će biti smješteni te tko će raditi s njima da ne bismo napravili novi klaster”, smatra prvi čovjek Ministarstva sigurnosti BiH. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?