Idući tjedan odluka o raspisivanju lokalnih izbora

Na istoj sjednici SIP-a bit će usvojena i uputa o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2024. godine

30.04.2024.
u 15:22

Središnje izborno povjerenstvo BiH će, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, na sjednici koja će biti održana idućeg tjedna donijeti odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine, kojom će biti utvrđen datum održavanja izbora i tijela vlasti za koja se provode izbori.

Na istoj će sjednici biti usvojena i uputa o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2024. godine - priopćeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

SIP BiH podsjeća da svi eventualni kandidati, uz ostale uvjete propisane zakonom, moraju do dana raspisivanja izbora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidirati. Pitanje raspisivanja ovogodišnjih lokalnih izbora prati živa politička rasprava oko izmjena izbornog zakonodavstva koje treba donijeti u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz podsjećanje kako je nedavno i visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo određene izmjene.

Posljednji lokalni izbori održani su 15. studenoga 2020. godine, i to u ozračju pandemije. Središnje izborno povjerenstvo navedene je godine na sjednici održanoj 23. svibnja 2020. godine bilo raspisalo održavanje lokalnih izbora 2020. prvobitno za 4. listopada 2020., a onda odgodilo na 15. studenoga 2020. uslijed nedostatka sredstava.

Izbori su se održavali za 64 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, 7 skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine. U prosincu iste godine, a nakon izmjene izbornog zakonodavstva, i u Mostaru su se, prvi put nakon 12 godina, održali izbori za Gradsko vijeće, koji su imali, ocjena je, povijesni značaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?