Dokumenti

Na izdavanje vozačke i osobne u FBiH čeka se sedam dana kraće

asfsf
04.10.2015.
u 06:15

Građani FBiH, RS-a ili Brčkog kojima se matične knjige vode u Federaciji i čiji su podaci “verificirani” u matičnim knjigama u FBiH znatno kraće čekaju na ostvarenje prava na dokument od građana kojima se matične knjige vode u RS-u ili Brčko Distriktu ili čiji podaci nisu “verificirani” u FBiH. Dakle, postupak izrade dokumenta kada postoje digitalno potpisane evidencije matičnih knjiga je 7 dana kraći, navedeno je u informaciji IDDEEA-e iznesenoj na sjednici Vlade FBiH.

Preuzete obveze

U informaciji o uspostavi digitalno potpisanih elektroničkih evidencija matičnih knjiga i automatske razmjene podataka dalje se navodi kako je neophodno da se što prije dostave podaci od Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a i Brčko Distrikta, kada će biti spremni tehnički uvjeti za početak “automatske” razmjene podataka s evidencijama matičnih knjiga u nadležnosti RS-a i Brčko Distrikta, doznaje portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Budući da je obveza koju je BiH preuzela, vezano za bezvizni režim, da organi entiteta i Brčko Distrikta odgovorni za matične knjige uspostave digitalno potpisane elektroničke evidencije matičnih knjiga i da se omogući elektronička razmjena podataka u postupku izdavanja osobnih dokumenata, u proteklom razdoblju je stvorena zakonska osnova za vođenje matičnih knjiga u FBiH, RS i Brčko Distriktu. U suradnji s MUP-om FBiH, realiziran je servis “automatske” provjere upisa građana u matične knjige državljana i matične knjige rođenih u FBiH, a za koje je nadležan federalni MUP. Ovo predstavlja prvi G2G elektronički servis, a koji omogućava razmjenu podataka između organa različitih razina vlasti u potpunosti elektroničkim putem i time omogućava da se pruži učinkovitija i sigurnija usluga građanima. Naime, u samo pola godine nadležni organi za izdavanje dokumenata (MUP RS-a, županijski MUP-ovi i organ Brčko Distrikta) su ukupno zatražili provjeru upisa u matične knjige u 689.334 slučaja. Od toga su za nadležne organe u FBiH tražene 441.043 provjera upisa, za RS 235.704, a Brčko Distrikt 12.057, podaci su IDDEEA-e. Inače, s FBiH je otpočela elektronička razmjena podataka preko web-servisa, navodi se u informaciji IDDEEA-e. To podrazumijeva da se za osobe koje su upisane u matične knjige u općinama u FBiH prvo provjerava središnja evidencija uspostavljena u federalnom MUP-u i ako je podatak verificiran, službenik nadležnog MUP-a trenutačno dobije odgovor.

Duže provjere

Dakle, od ukupno 441.043 obrađena zahtjeva kod kojih su građani upisani u FBiH, u 180.433 je trenutačno stigao odgovor, odnosno oko 40% je verificiranih podataka u središnjoj evidenciji matičnih knjiga FBiH. Ovaj postotak će se konstantno povećavati kako se povećava broj verifciranih upisa u matične knjige od matičnih ureda u FBiH. “Podsjećamo da je u prethodnom presjeku 26% upita bilo realizirano automatski, a sada 40%. Međutim, jedan od razloga ovog postotka je činjenica da pojedini službenici nadležnih MUP-ova koji izdaju dokumente prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata ne postupaju prema procedurama (ne koriste ispravni aplikaciju), te se ne pokrenu automatske provjere, nego provjere kod kojih je obveza da se dobije odgovor prema dosadašnjem načinu rada iz matičnog ureda (matičar ili druga ovlaštena osoba zaprime podatak, izvrše provjere upisa i odgovore nadležnom MUP-u)”, stoji u informaciji IDDEEA-e. U prvih pola godine MUP-ovima su podnesena ukupno 269.283 zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata. Broj zahtjeva za dokumente za koje su izvršene automatske provjere u obje knjige (matična knjiga rođenih i matična knjiga državljana) je 57.517. Prosječno vrijeme od kreiranja zahtjeva do izrade dokumenta je 10 dana. Broj zahtjeva za osobne dokumente koji nisu imali upise u obje knjige, odnosno nisu imali automatske provjere je 211.766, a na dokumente se trebalo čekati 17 dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije