Pokušajte meditirati

Na koji način možemo usporiti starenje mozga?

meditacija
04.05.2016.
u 07:12

Istraživanje je pokazalo da je mozak onih koji su meditirali u prosjeku bio 7,5 godina mlađi

Naš je mozak nevjerojatno otporan, a u stanju je da proizvodi nove moždane ćelije za vrijeme našeg čitavog života. Vremenom možemo iskusiti brojne promjene povezane sa starenjem mozga, poput gubitka pamćenja i loše koncentracije, no znanstvenici navode kako ovaj proces možemo usporiti.

Pa, u čemu se zapravo ogleda to čudnovato otkriće? U sasvim jednostavnoj aktivnosti - meditaciji. 

"Kad su istraživači koristili specijalno dizajniran program kako bi procijenili 'starost mozga' 50 osoba koje su meditirale i 50 osoba koje nisu, pokazalo se kako je mozak onih koji su meditirali u prosjeku bio 7,5 godina mlađi", navodi se na blogu British Psychological Society Research Digest, prenosi Klix.ba.

Efekti su bili znatno dramatičniji kada su u pitanju stariji sudionici, a meditacija se pokazala odličnom aktivnošću u pogledu zaštite moždanih ćelija od promjena povezanih sa starenjem.

Meditacija (lat. meditatio, razmišljanje, udubljivanje, usredotočenje) je duhovna vježba u kojoj meditant svoju pažnju sustavno i planski usmjerava prema određenom sadržaju, a meditacija se može prevesti kao "prebivati unutra, misliti ili udubiti se u sebe".

Meditacija nije samo vježba ili tehnika disanja i nema veze s hipnozom ili magijom, te je odličan način da se resetiramo, relaksiramo i saberemo misli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?