Objavljen poziv braniteljima

Na listi za dodjelu pomoći za liječenje branitelja 15 bolesti

11.05.2021.
u 16:50

Za liječenje braniteljske populacije u ovoj godini Vlada FBiH odobrila je 1,5 milijuna KM, a Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata krajem travnja raspisalo je javni poziv na koji se pripadnici te populacije mogu prijaviti za dodjelu sredstava, piše Večernji list BiH. Uz poziv je objavljena lista bolesti. Zahtjevi za novčanu pomoć u liječenju mogu se predavati do 31. listopada u Ministarstvo za pitanje branitelja FBiH.

Branitelji i njihove obitelji

Na javni poziv mogu se prijaviti osobe koje pripadaju kategoriji braniteljske populacije. Osim branitelja, to su i članovi uže obitelji poginulih branitelja, umrlih RVI, umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja i odličja i umrlih razvojačenih branitelja. Pod članom uže obitelji smatraju se roditelji, bračni partner i djeca. Jednokratna novčana pomoć za plaćanje troškova liječenja dodjeljuje se u iznosu od 50% prosječne neto plaće isplaćene u FBiH za 2020., a prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja može se ostvariti samo jedanput, i to po jednoj osnovi tijekom godine. U 2020. prosječna neto plaća u FBiH iznosila je 973 KM, 50% tog iznosa je 486 KM.

Popis bolesti

Lista bolesti obuhvaća 15 kategorija. U 1. spadaju tumori, i to maligni i benigni koji lokalizacijom ili prirodom mogu ugroziti život ili smanjiti funkciju organa ili sustav. U 2. skupinu spadaju neurološke bolesti, u 3. bolesti koštano-mišićnog i vezivnog tkiva, u 4. spadaju respiratorne bolesti poput bolesti pluća praćene trajnim oštećenjem respiratorne funkcije, KOPB, emfizem pluća, astma bronhijalna, sarkoidoza, bronhijektazije, apsces pluća i medijastinuma piotoraks pneumotoraks. Peta su specifična stanja koja zahtijevaju skupi i doživotni tretman, transplantacije organa, transplantacije koštane srži, stanja nakon operativnih zahvata na srcu, mozgu i plućima koja zahtijevaju dulje bolničko liječenje, oporavak i intenzivni medikamentozni tretman. Šeste su bolesti kardiocirkulatornog sustava. U 7. skupini su psihičke bolesti, 8. sustavne bolesti. Deveta su endokrine i metaboličke bolesti. Deseta su bolesti krvi, krvotvornog sustava i imunosnog sustava. Jedanaesta su bolesti gastrointestinalnog i hepatobilijarnog trakta, 12. čine bolesti oka i vidnog živca, upala vidnog živca, optički neuritis, gubitak vida i druge očne bolesti koje su iziskivale bolničko liječenje u posljednjih godinu dana. Trinaesta su bolesti urogenitalnog trakta, nefrotski sindrom bilo koje etiologije, upale bubrega praćene bubrežnom insuficijencijom, kronična bubrežna insuficijencija koja zahtijeva trajnu dijalizu, druge bolesti urogenitalnog trakta koje su iziskivale operativno i bolničko liječenje u posljednjih godinu dana. Četrnaesta su ozljede, opekline i rane. U 15. skupinu spadaju operativni zahvati. Za ozbiljnije operativne zahvate koji iziskuju bolnički postoperativni tretman podnositelj ima pravo, ako je prijava za ostvarivanje prava podnesena u roku od jedne godine, na operativni zahvat. I kod težih i složenijih operacija koje iziskuju stalni nadzor i liječenje podnositelj ima pravo na pomoć kontinuirano jedanput tijekom kalendarske godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?