Vlada FBiH o listi lijekova

Na listu uvršteni i lijekovi po posebnoj preporuci liječnika

04.07.2019.
u 19:30

Federalna Vlada donijela je odluku o listi lijekova Fonda solidarnosti FBiH koja se financira sredstvima toga Fonda, piše Večernji list BiH.

Na listu lijekova uvršteni su lijekovi za terapiju malignih neoplazmi, za terapiju malignih neoplazmi s posebnim režimom propisivanja, imunosupresivi, lijekovi za liječenje hepatitisa C i B, za liječenje multiple skleroze, lijekovi u tretmanu hemodijalize, lijekovi za liječenje hemofilije, biološki lijekovi za liječenje upalnih bolesti debelog crijeva (Morbus Chron, ulcerozni kolitis), antiretrovirusni lijekovi, humani imunoglobulin i lijekovi za profilaksu respiratornoga sincijalnog virusa.

Utvrđivanje prava

Na popis su uvršteni i tuberkulostatici. Izuzetno, mogu biti uvršteni i lijekovi preporučeni kroz poseban program za koji budu osigurana dodatna financijska sredstva federalnog Fonda solidarnosti.

Preporučeni sadržaj posebnog programa ovih lijekova je sastavni dio ove odluke i sadrži lijekove koji se koriste isključivo prema posebnoj preporuci ordinirajućeg doktora medicine, specijalista određene grane medicine, za odgovarajućeg pacijenta uz točno utvrđenu indikaciju, način primjene, doziranje te uz navedenu očekivanu potrebnu količinu lijeka i duljinu trajanja terapije. Uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova preporučenih kroz sadržaj posebnog programa nakon preporuke ordinirajućeg liječnika obavlja povjerenstvo za utvrđivanje prava korištenja ovih lijekova.

Korištenje lijekova s liste Fonda solidarnosti obavlja se u skladu s utvrđenim stručno-medicinskim uputama koje izdaje federalni ministar.

Nakon donošenja ovih uputa, uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova s liste Fonda solidarnosti obavlja povjerenstvo za utvrđivanje prava korištenja lijekova koje imenuje ravnatelj Federalnog zavoda, uz prethodnu suglasnost resornog federalnog ministra.

Prava korištenja lijekova

Iznimno, Upravni odbor Federalnog zavoda može, u medicinski opravdanom slučaju, a na prijedlog povjerenstva za utvrđivanje prava korištenja lijekova, odobriti primjenu točno definiranih količina nužnih lijekova za određen broj pacijenata, a koji se ne nalaze na listi lijekova Fonda solidarnosti, uz uvjet da nabavu ovih lijekova financira proizvođač lijeka u iznosu od 50 posto, a sufinancira iz sredstava federalnog Fonda solidarnosti, bez obzira je li lijek koji se financira po ovom režimu registriran u BiH ili ne.

U razlozima za donošenje ove odluke navedeno je da se lista lijekova Fonda solidarnosti donosi u skladu sa Zakonom o liječničkoj djelatnosti, kao i odredbama pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH, kao i korištenju lijekova s liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije