sarajevo

Na ljeto razmatranje bh. zahtjeva za članstvo u EU

slika
Foto: FENA
16.05.2016.
u 13:13

Ukoliko Bosna i Hercegovina nastavi sa započetim reformama u okviru Reformske agende, Europska unija će to znati prepoznati posebno jer će se u ljeto ove godine razmatrati podnesena bh. zahtjeva za članstvo u EU.

Rečeno je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu organiziranoj u okviru dvodnevne međunarodne konferencije o temi "Izgledi za napredak" na kojoj sudjeluju brojni dužnosnici i stručnjaci iz različitih oblasti, a organizirali su je Američko-bosanska fondacija i John Hopkins SAIS Centar za transatlantske odnose (CTR).

Izvršni direktor CTR-SAIS Daniel Hamilton pojasnio je da se konferencija tiče vizije do 2020. godine, odnosno ima za cilj da se vidi ima li BiH jasnu viziju kuda ide, a ta vizija, kaže, može biti ostvarena samo zajedničkim naporima političara, poslovnih ljudi i međunarodne zajednice.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić jasno je naglasio da europski put Bosne i Hercegovine nema alternativu, dodajući da društvo nastoji da se učvrsti na putu prema EU nastojeći riješiti probleme posebno u oblasti rada i zapošljavanja.

Osnovna ideja je, kaže Novalić, koju je prihvatila i međunarodna zajednica da se ne treba baviti problemima za koje ne postoji konsenzus poput ustavnih promjena, nego se treba fokusirati na one stvari za koje postoje zajednički cilj poput ekonomskih pitanja.

- Nema dvojbe u onome gdje idemo, ali je pitanje na koliko ćemo poteškoća naići na tom putu te s koliko žara i energije će se one rješavati - pojasnio je premijer.

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je podsjetio da ne postoji razlika između poruka koje se šalju javnosti i onoga što se govori političarima, dodajući da ne postoje nikakvi tajni dogovori kao ni favoriziranje bilo koje stranke ili nivoa vlasti.

Podvukao je da je suština provođenje reformi zacrtana u Reformskoj agendi, odnosno potrebno je pokazati da je BiH sposobna iznijeti teret reformi, a za njega je današnja konferencija dokaz da i Sjedinjene Američke Države i cjelokupna međunarodna zajednica podržavaju ovakav pristup EU prema BiH.

- Jedna trećina reformi je implementirana, no treba nastaviti raditi. Ključno je da se zadrži postignuti zamah i to prije svega imajući u vidu da će u ljetnom periodu EU razmatrati zahtjev za članstvo koju je BiH podnijela i na osnovu toga odlučivati da li će se ići u iduće faze pridruživanja ili ne - jasno je kazao Wigemark.

Dodao je da to nije prijetnja nego prilika da Bosna i Hercegovina provede reforme koje su joj prijeko potrebne, počevši od ekonomsko- socijalnih reformi, a uključujući i Zakon o radu koji sada treba implementirati.

Budući da se ove godine održavaju lokalni izbori u BiH, Wigemark je pozvao da se pitanja europskih integracija ne uvrštavaju u predmet kampanja jer se ona tiču cijele zemlje, podsjećajući da su se na implementaciju Reformske agende obavezale sve stranke i to da će raditi zajednički.

- Bilo tko, tko bude opstruirao donošenje važnih odluka poput postizanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ili Svjetskom bankom ili ispunjavanje dogovora prema EU bit će vrlo jasno prozvan i imenovan - najavio je specijalni predstavnik EU u BiH.

Obraćanje medijima je zaključio rečenicom da povijest neće pamtiti one koji su otežavali ili opstruirali donošenje važnih odluka ili provođenja važnih reformi, oni koji će ostati upamćeni u povijest su oni koji su djelovali u interesu zemlje i njenih građana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?