SAVJETI

Na ove načine možete ojačati zdravlje srca

05.04.2020.
u 20:35

Sprječavanje mnogih zdravstvenih problema započinje sa snažnim srcem, srećom postoje mnogi načini kako ojačati i popraviti zdravlje srce, bez obzira imate li 35 ili 75 godina. Pročitajte jednostavne savjete profesorice i liječnice internistice Cheryl Anderson koja je na čelu Američkog udruženja za srce. Evo na koji način možete uz prehranu i vježbanje možete ojačati svoje srce.

1. Jedite pravilno

Ovo naravno nije nikakvo iznenađenje, ali hrana bogata nutrijentima je ključ dobrog zdravlja srca. “Jedite svježu hranu koja ima puno nutrijenata, manje unosite slatko i soli i smanjite masnoće”, rekla je Anderson za portal Marthastewart.com. Udruženje podsjeća žene da trebaju ograničiti dnevni unos šećera na šest žličica, a za muškarce se preporučuje devet žličica i manje.

“Stavite više boje na svoj tanjur odnosno više voća i povrća”, savjetuje Anderson. Hrana u boji je puna antioksidansa i vitamina koji prirodno jačaju zdravlje. Dodajte više zelenog lisnatog povrća. “Zamijenite čips s mrkvom ili voćem, dodajte u juhu više povrća poput paprike, bundeva ili tikvica”, kaže dalje, prenosi RTL.HR. 

2. Budite aktivni

Američko udruženje za srce preporučuje postavljanje cilja, najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti tjedno. “Ostanite aktivni tijekom cijelog dana i stavite podsjetnik na telefon i krećite se svakih sat vremena. Pronađite mogućnosti kako biste bili aktivni tijekom cijelog dana – šetajte dok telefonirate ili koristite stepenice umjesto dizala”, kaže dalje.

3. Kontrolirajte stres

Iako je potrebno još istraživanja kako bi se otkrilo koliko stres doprinosi bolestima srca, Američko udruženje za srce preporučuje upravljanje stresom za optimalno zdravlje. “Pronađite prilike tijekom dana kako biste duboko udahnuli, meditirali ili slušali glazbu“, dodaje Anderson. Izlazak van i opuštanje u prirodi je također odličan način kako bi se upravljalo stresom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije