VELIKI USPJEH

Na Oxfordskom cjepivu za koronavirus radi i profesorica iz Sarajeva

31.10.2020.
u 18:02

U timu znanstvenika koji na Univerzitetu Oxford rade na cjepivu za koronavirus ima i jedan naše gore list, rođena Sarajka, Tatjana Sauka-Spengler

Sauka-Spengler ima fascinantnu akademsku karijeru, a nedavno je proglašena i za redovnog profesora ovog britanskog univerziteta, jednog od najprestižnijih na svijetu.

Ona je profesorica razvojne genomike i regulacije gena, a školovala se na Univerzitetu u Parizu, čuvenoj Sorbonni te Pragu. Ipak, sveučilišno obrazovanje započela je na Univerzitetu u Sarajevu, gdje je studirala teorijsku fiziku.

S predznanjima u kemiji i fizici te objavljenim radovima i nagradama, Sarajka je našla svoje mjesto u timu znanstvenika koji se bore s vremenom da svijetu donesu toliko čekano cjepivo.

Oxfordski univerzitet svoje cjepivo razvija s američkom tvrtkom AstraZeneca, a po optimističnim najavama ono bi u upotrebi trebalo biti čak u prosincu ove godine.

Cjepivo protiv koronavirusa trebalo bi značiti vjerojatno kraj neizvjesne borbe protiv pandemije koja je potpuno izmijenila živote svih, a usmrtila već više od milijun oboljelih.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?