FOTO: UHIĆENA BRAĆA LIJANOVIĆ

Jerko Ivanković Lijanović i ostali osumnjičeni negirali optužbe koje im se stavljaju na teret

jerko
Foto: FOTO: Vecernji.ba, Večernji list
1/7
10.09.2014.
u 08:45

Na području Mostara, Gruda, Širokog Brijega i Sarajeva SIPA je provela akciju "Brend"

Federalni ministar proljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović priveden je u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu.
Ivanković Lijanović je sa sobom ponio torbu s osobnim stvarima, a ispratila ga je majka.

Prije njega privedeno još nekoliko osoba u okviru akcija "Brend" što je službeni naziv, dok je Tužiteljstvo naziva i "Meso" zbog ranije akcije u kojoj su također istraživana braća Lijanovići. Aprivedeni su i federalni ministar Milorad Bahilj i predsjednik NSRzB-a Mladen Ivanković Lijanović te još nekoliko članova obitelji i najbližih suradnika. 

Odvjetnica Nada Dalipagić medijima je kazala da su osumnjičeni saslušani u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te da su svi negirali optužbe koje im se stavljaju na teret. Jerko Ivanković Lijanović govorio je o osnivanju tvrtki koje su predmet istrage. Sutra će se odlučivati o pritvoru za osumnjičene.

Poduzetim istražnim aktivnostima utvrđeno je da su osumnjičene osobe u ovom predmetu svojim nezakonitim radnjama stekle protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 milijuna KM.
SIPA je pretresla objekte na 17 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresima je bilo obuhvaćeno 14 fizičkih i tri pravne osobe.

- Evo i mene uhitilo, upravo me SIPA uhićuje, kazao je jutros Mladen Ivanković - nakon čega je prekinuta telefonska veza. 

Uz Jerka Ivankovića Lijanovića za ovo kazneno djelo se također sumnjiče i: Slavo Ivanković-Lijanović (1957.), Jozo Ivanković-Lijanović (1962.), Mladen Ivanković-Lijanović (1960.), Milorad Bahilj (1953.), Jozo Slišković (1956.), Venka Ivanković (1941.), Željko Mikulić (1959.), Zdravko Ivanković (1968.), Draženko Kvesić (1968.), Miroslav Čolak (1941.), Lijan-Stipe Ivanković (1933.), Mirjana Šakota (1958.), Mirko Galić (1954.). Radi se između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 milijuna KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, s ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina. U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz poduzeća: "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg "Kora- fin" doo Široki Brijeg "Velmos Company" d.d. Mostar.

Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH, a u svezi s kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom. Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u ovoj akciji i istrazi u ovom predmetu. 

Ključne riječi

Komentara 8

BO
boris07
10:42 10.09.2014.

bilo je i vrijeme ,neka su ih uhitili !

MA
mate45
13:24 10.09.2014.

Bilo je i vrijeme da se nešto poduzme protiv ovih švercera i lopova. Ovdje se navodi samo porezni dug , a ostali dugovi prema raznim dobavljačima i radnicima je enormno daleko veći koji oni vješto izbjegavaju podmiriti gašenjem i otvaranjem razni firmi. Također je javna tajna da je Jerko isplatio poticaje osobama koje nemaju veze sa poljoprivredom samo radi kupovine glasova. Sad njegovi lešinari krstare ZHŽ i vrbuju branitelje da im puste isplatu invalidnina u zamjenu za glasove. U ovoj raboti imaju konkurenta u Elezovu SDP-u,

BB
boze.bili
12:01 10.09.2014.

koliko je vrimena tribalo proći da svate da su lijanovići lopovi ja to znam odavno i zato ne kupujem njihove proizvode već više od 10 godina .ali se boim da će se izvuć i bit će tresla se brda rodio se miš.oni to potplate i na kraju nema dokaza.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije