što traži tržište rada?

Na posao ne čekaju kuhari, tesari, zidari...

10.06.2019.
u 21:39

Ili je završila ili će u ovom tjednu završiti nastava u školama diljem BiH. Djeci slijedi odmor i blagi odmak od školskog gradiva, dok za prosvjetne djelatnike posao još nije završen, a najozbiljnije mnogima tek slijedi. Jedan ravnatelj iz Hercegovine s kojim smo porazgovarali rekao je da sada predstoji ozbiljan posao, s obzirom na to da se razgovara i o uvođenju novih zanimanja i promociji dualnog obrazovanja, piše Večernji list BiH. 

Njemački model

- Znamo koja su deficitarna zanimanja i što tržište traži i važno je da se što više posvetimo osposobljavanju takvog kadra. Nažalost, velik je problem naći ljude koji će ih obučavati jer oni koji su i u teoriji i u praksi bili uspješni, nažalost, napustili su zemlju. Također, nedostaje nam i opreme. Dosta poslodavaca lijepo zamisli da bi škole trebale stvarati kadar, međutim, jeste li negdje pročitali da su se te tvrtke koje to traže od nas ponudile napraviti objekt sa svim sadržajem da bi se u njemu održavala i ta praktična nastava? Naravno da ćemo i od nove školske godine ići u smjeru deficitarnih zanimanja i, unatoč svim poteškoćama, moramo raditi na tome jer izbora više nemamo. Teorijsko znanje je važno, međutim, bez prakse mi smo propala država. Dualno obrazovanje - to je ono na čemu nam mora biti fokus i mora se za cijelu državu naći univerzalno rješenje da se ono već od rujna počne provoditi. A, mladima koje obrazujemo treba davati plaću dostojnu čovjeka da ne moraju ići - govori nam ravnatelj. Dualnim obrazovanjem, koje razvijene zemlje imaju već godinama, učenici strukovnih škola pohađaju dio nastave redovito u školi i tako teorijski upoznaju gradivo, a ostatak vremena idu na stručnu praksu u poduzećima. - Ovakav sustav obrazovanja postoji u razvijenim zemljama Europe, a najuspješniji modeli su razvijeni u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Tijekom dualnog obrazovanja učenici brzo stječu praktična znanja i vještine, osigurava se fleksibilnost u prilagođavanju nastavnih planova i programa, kao i upisnih kvota potrebama poslodavaca, odnosno potrebama tržišta rada. Cilj ovoga oblika obrazovanja je omogućavanje mladim osobama sveobuhvatno stjecanje potrebnih vještina za obavljanje poslova učinkovito, inovativno, samostalno i u suradnji s drugima te ujedno zadovoljenje tvrtki i gospodarstva stvaranjem mlade, kvalificirane radne snage - stoji na stranicama Udruge poslodavaca BiH.

Nedostatak radnika

Objašnjavajući njegovu važnost, priopćili su da lokalni ekonomski razvoj može uslijediti samo kao permanentna suradnje i sinergijska aktivnost svih društvenih subjekata. - Bez prednosti i opredjeljenja svih subjekata da se obrazovni sustav prilagodi potrebama tržišta rada, intenzivne međusobne komunikacije, stvaranju dobrih uvjeta rada, motiviranja roditelja i učenika i stalne edukacije, gotovo je nemoguće očekivati ekonomski rast - priopćeno je. U BiH već nedostaje tesara, zidara, fasadera, armirača, bravara, tokara, instalatera grijanja i klimatizacije, vodoinstalatera, kuhara, konobara... Oni ne čekaju na posao, nego se ovakvi radnici traže. Nažalost, činjenica je da je mnogo kvalitetnih i iskusnih radnika otišlo i da je važno stvoriti radnu snagu koja će BiH održati jer gubljenjem radnika ovim tempom, za 10 godina postat će upitne i mirovine u BiH. Prema podacima Unije za održivi povratak, samo od početka godine BiH napustilo je 30 tisuća ljudi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije