Lasić posjetio Neum

Na proljeće kreće izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac

lasic-matusko
18.12.2015.
u 17:10

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas je posjetio Općinu Neum i održao sastanak s načelnikom općine, Živkom Matuškom i njegovim pomoćnicima. Težište sastanka bilo je na izgradnji magistralne ceste M – 17.3. Neum – Stolac. 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Ceste FBiH su cestu Neum – Stolac uvrstile u Program modernizacije magistralnih cesta FBiH, koji je putem federalnog ministarstva upućen u dalju proceduru odobravanja od strane Vlade FBiH. 

“Izgradnja i modernizacija ove ceste je iznimno važna za Općinu Neum, jer bi ova cesta omogućila bolju i bržu prometnu povezanost Neuma sa ostatkom Bosne i Hercegovine, te bi doprinijela još bržem razvoju turizma. Trenutno je stanje s 
prometnom uvezanosti Neuma jako loše, a nedostatak adekvatne moderne ceste posebno dolazi do izražaja tijekom turističke sezone, kada su česti zastoji u prometu”, rekao je načelnik Matuško. Financiranje ovog projekta će biti osigurano iz kreditnih sredstava EBRD-a i EIB-a u ukupnom iznosu od preko 40 mil. Eura.

Načelnik Matuško je ministra upoznao i s problematikom vezanom uz eksproprijaciju zemljišta i vrlo vrijednih maslenika na određenim dionicama ceste.

“Riješavanje imovinskih odnose je od iznimne važnosti, i treba se prioritetno riješavati, kako bi izgradnja prve i jako važne dionice ceste Broćanac - Cerovica mogla početi već na proljeće 2016. godine. Ceste Federacije BiH su već izradile 
idejna riješenja za određene dionice, a trenutno rade na  izradi glavnog projekta za tunel “Žaba”. 

Također, na dionicama Stari Neum – Kiševo i Kiševo – Babin Do su već izvedeni radovi. Za cijelu trasu, izuzev obilaznice Stoca je urađena “Fizibiliti studija i studija utjecaja na okoliš” koja je preduvjet za pristup kreditnim izvorima financijskih sredstava, a s obzirom da je izvedena 2009. trenutno je u tijeku njeno ažuriranje, na zahtjev EIB-a”, rekao je ministar Lasić. 

“Izgradnja ove ceste je bila najavljivana već nekoliko puta, ali sada su po prvi put stvorene pretpostavke za ozbiljnu realizaciju ovog projekta, a ne stidljive najave”, dodao je Lasić, navedeno je u priopćenju iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije