Vijeće EU-a za vanjske poslove podržalo plan Federice Mogherini

Na proljeće stupa SSP, ekonomske reforme prioritet

mogherini
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
17.03.2015.
u 09:04

SSP je prvi ugovor koji će formalno biti na snazi između BiH i EU

Vijeće EU preporučilo je jučer da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH stupi na snagu nakon što je nedavno usvojena izjava o reformama na koje su se obvezale sve političke stranke i državni Parlament. - S obzirom na obveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela i u skladu sa svojim zaključcima od 15. prosinca 2014. godine, Vijeće konstatira da su se stekli potrebni uvjeti i slaže se s tim da se zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Obveze reformi

Tim zaključcima prihvaćena je preporuka visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da SSP s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu. Preporuka je uslijedila nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine pismeno obvezali na reforme. Bosna i Hercegovina je s EU-om potpisala SSP još 16. lipnja 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u veljači 2011. Međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme, u prvom redu da provede presudu “Sejdić-Finci”, što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove Predsjedništva i Doma naroda. EU je u prosincu prošle godine prihvatio novi pristup prema BiH, kojim je promijenjen redoslijed poteza koje Bosna i Hercegovina treba učiniti da bi se pomaknula s mjesta i krenula putom europskih integracija. Novi pristup nije izbrisao obveze koje BiH treba ispuniti na svom putu prema EU-u, nego su neke od njih ostavljene za poslije, a na prvo mjesto su stavljene socijalne i ekonomske reforme kako bi se popravila situacija u zemlji. Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da bi SSP s BiH mogao stupiti na snagu tijekom ovoga proljeća.

HNS i EU

Na pitanje kosi li se novi pristup EU-a prema Bosni i Hercegovini s deklaracijom Hrvatskog narodnog sabora, koji je zatražio ustavne promjene s četiri federalne jedinice u BiH, Pusić je odgovorila kako za to nema prostora u novom pristupu. “Za to nema prostora u novom pristupu. Novi pristup ide prema BiH kao europskoj zemlji koju treba izvući iz ovog unutarnjeg vječnog preispitivanja, kuhanja. Svatko tko želi dobro Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u BiH zna da je europski put ono što toj zemlji može osigurati napredak. Tim putom će ići EU, tim putom će ići BiH”, rekla je Pusić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije