veća prava i naknade

Na račune rodilja u ovoj godini leglo 10 milijuna KM

20.12.2018.
u 20:00

Na račune nezaposlenih rodilja za 11 mjeseci ove godine uplaćeno je oko deset milijuna KM, a mjesečni rodiljski dodatak od 405 KM majkama je, kako kažu, veliki stimulans u podizanju djece. Mjesečna nadoknada nezaposlenim rodiljama u visini minimalne plaće isplaćuje se od ove godine, nakon što je 1. siječnja na snagu stupio novi Zakon o dječjoj zaštiti. To je rezultat pronatalitetnih mjera koje je lani donijela Vlada RS-a u cilju smanjenja razlika između zaposlenih i nezaposlenih rodilja, poticanja nataliteta i popravljanja loše demografske slike RS-a.

U Javnom fondu za dječju zaštitu RS-a ističu da se broj rodilja, koji ostvaruje pravo na rodiljsku naknadu u iznosu od 405 KM, iz mjeseca u mjesec povećava. - Broj majki konstantno raste. U veljači je bilo 688 rodilja koje su ostvarile pravo na dodatak, a već u lipnju bile su 2122, da bi u studenom dostigle broj od 4347 korisnica - rekao je viši stručni suradnik za informiranje, programe i projekte u fondu Marko Milisav. On je istaknuo da bi trend rasta broja korisnika trebao biti nastavljen i ubuduće te da je proračunom fonda za iduću godinu za ove namjene predviđen 31 milijun KM.

- Zahvaljujući podršci Vlade RS-a, novac će biti isplaćivan redovito - rekao je Milisav za Glas Srpske. Predsjednik Udruge obitelji s četvero i više djece RS-a Jovan Radovanović kaže da nezaposlenim majkama svaka marka dobro dođe, ali da je problem što se novac rodiljama isplaćuje 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

- Da bismo pospješili demografsku obnovu moramo uvesti druge mjere. Ispred Udruge predlagali smo da se uvede dječji dodatak za svako dijete u visini od 100 KM, ali i da majke koje rode troje i više djece imaju stalnu naknadu, nešto kao mirovinu, kako bi bile sigurne u budućnost - rekao je Radovanović za medije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije