simpozij o javnom zdravstvu

Na simpoziju održana predavanja vodećih stručnjaka iz oblasti javnoga zdravstva

Foto: Braco Selimović
1/2
05.05.2017.
u 07:00

U organizaciji Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru jučer je održan simpozij s međunarodnim sudjelovanjem “Javno zdravstvo - postignuća i izazovi”. Prije početka simpozija, ugledne goste i nazočne pozdravio je prof. dr. sc. Ivan Vasilj, dekan Fakulteta zdravstvenih studija, koji je, između ostalog, istaknuo kako je simpozij namijenjen širokom krugu zdravstvenih profesionalaca i stručnjaka različitih disciplina koji rade u području zaštite i unapređenja javnog zdravlja.

Brza prilagodba izazovima

- Ovakvi skupovi su prigoda da se provjeri što se uspjelo do sada na tome postići, što se novo otkrilo, naučilo i gdje treba i dalje usmjeriti pozornost, a sve u cilju jačanja kapaciteta, poboljšanja organizacije, rasta učinkovitosti sustava koji se može brzo prilagoditi novim javnozdravstvenim izazovima, istaknuo je dekan Vasilj. Rektorica mostarskoga Sveučilišta prof. dr. sc. Ljerka Ostojić zahvalila je svima koji su “udružili svoja znanja, vrijeme i trud kako bi bio održan ovaj prvi znanstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem. - Samo saznanje o suradnji različitih ustanova i institucija, znanstvenika i stručnjaka, pokazuje ozbiljnost i širinu ovoga simpozija. Mi sa Sveučilišta potičemo stalno povezivanje s realnim sektorom te na taj način, osim obrazovne i znanstvene, ispunjavamo i nama toliko važnu društvenu misiju. Tema simpozija pokazatelj je koliko pokušavate i jeste u koraku s onim što je strateško pitanje u zdravstvu, što smo do sada postigli te što i kako dalje, kazala je rektorica Ostojić.

Jačanje javnog zdravstva

Čast otvoriti prvi simpozij s međunarodnim sudjelovanjem “Javno zdravstvo - postignuća i izazovi” pripala je prof. dr. Nevenku Hercegu, predsjedniku Vlade HNŽ-a. -Ovaj znanstveni simpozij na tragu je Vladina opredjeljenja da kroz reformu zdravstvenog sustava osigura kvalitetan i sveobuhvatan skup zdravstvenih usluga, dostupan svim građanima HNŽ-a, odnosno da zdravstvenu skrb učini dostupnijom, učinkovitijom, kvalitetnijom i financijski održivom. Naš cilj nije samo poboljšanje kurativnog aspekta zdravstvene skrbi na razini pojedinca nego suprotno - preventivno djelovanje na razini zajednice, kazao je predsjednik Herceg istaknuvši kako je Vlada opredijeljena za jačanje javnog zdravstva kao značajnog segmenta sustava zdravstvene skrbi, čija je zadaća nadzor nad oboljelim i preveniranje i promoviranje zdravlja. Uz simpozij, održana je i promocija knjige “Specijalna epidemiologija infektivnih bolesti” autora Ivana Vasilja, Jelene Ravlije, Ive Curića i suradnika.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije