Čapljina i Stolac

Na stolovima bačke cicvara i uštipci iz Hercegovine

12.11.2018.
u 11:30

Mreža malih kulturnih europskih gradova “I Care for Europe”, u slobodnom prijevodu “Brinem se za Europu”, uspostavljena je 2013. godine. Iz Bosne i Hercegovine članica te međunarodne asocijacije, od osnutka, je Čapljina, kojoj se u međuvremenu priključio i Stolac, piše Večernji list BiH. 

Promotivni karakter

U asocijaciji su općine i gradovi iz pet zemalja, općina Rakovica i Grad Rab iz Hrvatske, zatim općine Aquileia i Recanati te grad Taracento iz Italije, općina Piran iz Slovenije te općina Bač iz Srbije. Peti po redu susret članica Mreže održan je upravo u Baču u Srbiji. Kako su susreti promotivnog karaktera, na njima se prezentiraju prirodne, kulturne, kulinarske… osobnosti članica. Dragan Bradvica, dugogodišnji turistički djelatnik, na susretima članica u Baču brinuo se o prezentaciji Čapljine.

- Imali smo prezentaciju vezanu za kulturno-povijesno nasljeđe. Kao nematerijalnu kulturnu baštinu prezentirali smo ples hercegovački linđo, i to u izvodnom obliku sa snimkom nastupa “Zore” iz Struga i Gorice, a od hrane smo predstavili sarmicu u listu vinove loze. Nismo kuhali, donijeli smo pripremljeni specijalitet, koji je izazvao veliko zanimanje, jer neobično je da se u listu vinove loze pravi neko jelo - kaže Bradvica, inače voditelj Ureda Turističke zajednice HN županije za Čapljinu i Stolac. - Stolac se predstavio izvođenjem ojkače, tradicionalnog skoro zaboravljenog napjeva, a od jela je prezentirao cicvaru, ćeškek i uštipke od ražova brašna. Upitali smo na kakav su prijam naišla klasična, težačka jela. - Svjetski trendovi su takvi, pizza je postala svjetski brend, a bila je jelo siromašnog sloja talijanskog naroda, a hoće li naše sarmice, cicvara ili ćeškek postati neki brend, ne znam, ali radimo na tome - kaže nam Bradvica. Mreža je uspostavljena 2013. kao odraz dobre volje članica, u cilju razmjene iskustava i dobre prakse kroz organiziranje zajedničkih sastanaka neprofitnih udruga, škola, ekonomskih i društvenih organizacija, zajedničkog nastupa na EU natječajima, promicanje kulturnog i prirodnog nasljeđa… Dragan Bradvica smatra da projekt ima osnove i za privlačenje turista.

Konvencija u Italiji

- Suština radionica je druženje, upoznavanje prostora, obilazak kulturno-povijesnih i turističkih znamenitosti. U Baču smo obišli njihove znamenitosti. Kako skupove i radionice prate i predstavnici agencija, sigurno su korisni u privlačenju turista - ističe. Od Bradvice doznajemo i da će Čapljincima posebno zanimljiva biti sljedeća, šesta konvencija članova Mreže “I Care for Europe” u Aquileji u Italiji, gdje će se raditi animacija karnevalskog turizma. Tema će biti – kako karnevalom privući turiste. Upravo je to tema koja, nakon 20 održanih ljetnih karnevala, intrigira turističke i ugostiteljske radnike čapljinsko-stolačkog područja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije