Radni posjet

Na Sveučilištu predstavljena inovativna rješenja izraelskih startupa

25.02.2022.
u 08:42

Michael Mizrahi, voditelj odjela za istraživanje, inovacije i poduzetništvo na Azrieli College of Engineering Jerusalem boravi u radnom posjetu Sveučilištu u Mostaru. Mizrahi je i direktor Startup akceleratora AtoBe kojemu je glavni i jedini fokus inženjering i tehnologija.

Tom prigodom sastao se s menadžmentom SUM-a na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem kako bi razmotrili načine suradnje posebice na području inženjerskih znanosti, menadžmenta i cyber sigurnosti.

Konkretna suradnja

Razgovarali su o zajedničkim studijima na engleskom jeziku iz navedenih područja te razmjeni profesora i studenata za što je potrebno uskladiti silabuse, nastavne planove i programe pojedinih studija. Važno je povezivanje kroz međunarodne mreže i projekte. U najbrže rastućoj industriji raste i potreba za radnom snagom te je bilo riječi i o povezivanju studenata sa Sveučilišta s izraelskim tvrtkama. Mizrahi je prihvatio poziv rektora Tomića da postane i profesor na Sveučilištu u Mostaru što je s radošću prihvatio te će se izraditi poseban program predavanja za njega. Nakon sastanka zajedno s menadžmentom obišao je kampus
Sveučilišta.

Predavanje

Studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju održao je predavanje na temu „From an Idea to a Successful Startup, Lean Startup Tools and Skills“, a sudionici predavanja čuli su kako rješavati probleme u svojoj startup tvrtki i kako stvoriti inovativna rješenja. Mizrahi je kroz predavanje govorio o svakodnevnim stvarima koje koristimo, a koji su nastali kao proizvod startup tvrtki. Kroz predavanje je predstavio dva praktična alata koja pomažu u rješavanju problema kod kuće, na radnom mjestu, u startupima i ostalom. Jedan od njih je teorija TIPS odnosno teorija rješavanja inventivnih problema. Nakon definiranja problema, izvlače se svi
njegovi faktori te se kroz teoriju TIPS razmatra na koji način se pojedini faktori mogu podijeliti, dodati, povećati, spojiti kako bi se došlo do konačnog rješenja problema. Također, Mizrahi je predstavio elemente poslovnog modela canvas koji obuhvaća ključne partnere, aktivnosti, odnose sa potrošačima, segmentaciju potrošača za određeni proizvod, izvore, kanale do potrošača, vrijednost proizvoda/rješenja, troškovnik. Kombinacija ovih dviju teorija/metoda svaki poduzetnik treba imati u svome alatu za inovativnost.

Startup kultura

Mizrahi kao poduzetnik i vizionar ima cilj pretvoriti Jeruzalem u jednog od 20 vodećih gradova u svijetu za startupe i poduzetnike. Upravo je Azrieli College nastao kao odgovor na rastuću potražnju Jeruzalema za ljudskim kapitalom u oblasti visoke tehnologije. Program tehnološkog poduzetništva diplomantima inženjerskih ili znanstvenih preddiplomskih studija pruža jedinstveno multidisciplinarno znanje u inženjerstvu, poslovanju i menadžmentu kao i sustavne poglede, alate i metode koji će im omogućiti da postanu poduzetnici i menadžeri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?